MCQs on Visual Arts - 59

1. Assertion (A): In Tughlaq architecture walls were made of rubble stones plastered but bartered.

Reason (R): Because bartered wall being made of rubble and mortar gives more stability and strength to defence.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

2. Assertion (A): Sgraffito is a technique much popularized by the French artist Jean Dubuffet.

Reason (R): Jean Dubuffet invented this technique because it was easy for reproduction of copies of paintings.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

3. Assertion (A): It becomes necessary for the companies to simplify their “Logos”, with the advent of internet and fax machines.

Reason (R): Because memorability and recognition is accountable to the simplicity of the logo.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

4. Assertion (A): Colour offers an instantaneous method for conveying meaning and message without words.

Reason (R): Because colour and psychology for branding are unlinked.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

5. Match the following:

a. Intuition                  i. Roger Fry

b. Communication    ii. Benddotte Croce

c. Imitation                 iii. Leo Tolstoy

d. Formalism              iv. Plato

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv iii ii i
(D) i iv iii ii

Answer: (B)

6. Match the following:

a. Teli ka Mandir           i. Mount Abu

b. Vaital Deul                 ii. Bheraghat, Jabalpur

c. Chausath Yogini        iii. Gwalior Fort

d. Vimal Vasahi             iv. Bhubaneswar

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i
(B) iii ii i iv
(C) i ii iv iii
(D) ii i iii iv

Answer: (A)

7. Match the following:

a. William Stanley Hayter       i. Movable letter type

b. Sene Felder                            ii. Print from wood block on both side of paper

c. John Gutenberg                    iii. Colour viscosity

d. Carol Summers                     iv. Lithography

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii
(B) iii ii i iv
(C) iii iv i ii
(D) iv i ii iii

Answer: (C)

8. Match the following:

a. Roulette                 i. carry colour to other end

b. Brayer                    ii. texture on metal plate

c. Iron Levigator      iii. printing

d. Squeezee               iv. graining stone

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii
(B) iv ii i iii
(C) iii iv ii i
(D) ii iii iv i

Answer: (B)

9. Match the following:

a. Vaishali                   i. Surya temple

b. Konark                    ii. Asokan pillar

c. Mohenjodaro         iii. Stupa

d. Sanchi                     iv. Great Bath

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv

(B) ii i iv iii

(C) i ii iii iv

(D) iv i ii iii

Answer: (B)

10. Match the following:

a. Nagji Patel                       i. Bronze

b. Latika Katt                      ii. Stone

c. Pritpal Singh Ladi          iii. Fiber glass

d. Meera Mukherjee          iv. Brass

Codes:

a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii i iv iii

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email