Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 111. In case of hypertrophic pyloric stenosis the metabolic disturbance is:

(a) Respiratory alkalosis

(b) Metabolic acidosis

(c) Metabolic acidosis with alkaline urine

(d) Metabolic acidosis with paradoxical aciduria

Answer: (d)

112. A two year boy presents with poor urinary stream. The most likely cause is:

(a) Stricture urethra

(b) Neurogenic bladder

(c) Posterior urethral valve

(d) Ureteral calculus

Answer: (c)

113. Bitemporal Hemianopia is seen in:

(a) Occipital lobe tumor

(b) Frontal lobe tumor

(c) Parital lobe tumor

(d) Pituitary tumor

Answer: (d)

114. All of the following are features of Subdural haemorrrhage EXCEPT:

(a) Relatively severe trauma

(b) Lucid internal

(c) Diffuse concave lesion on CT

(d) 50 percent mortality

Answer: (b)

115. The Lachmann Test is the most sensitive test for the evaluation of:

(a) Medial collateral ligament

(b) Lateral collateral ligament

(c) Anterior cruciate ligament

(d) Posterior cruciate ligament

Answer: (c)

116. All of the following are pre-malignant lesions of oral cavity EXCEPT:

(a) Oral candidiasis

(b) Erythroplakia

(c) Leukoplakia

(d) Oral submucosal fibrosis

Answer: (a)

117. The most common cause of cyanosis from a congenital cardiac defect in newborn period is:

(a) Tetralogy of fallot

(b) Transposition of great vessels

(c) Eisenmenger’s syndrome

(d) Ventricular septal defect

Answer: (b)

118. Calorigenesis is a typical feature of:

(a) Hypothyroidism

(b) Hyperthyroidism

(c) Hypoparathyroidism

(d) None of these

Answer: (b)

119. Which of the following are the functions of spinal cord?

1. It gives origin to 31 pairs of spinal nerves

2. It gives origin to autonomic nerves

3. Reflex centre for spinal reflexes

4. Contains lower centres like micturition, defaecation

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2 and 4 only

(b) 1, 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

120. Thyrotropin releasing hormone is secreted from:

(a) Anterior pituitary

(b) Posterior pituitary

(c) Thyroid gland

(d) Hypothalamus

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email