Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 11. Which of the following are the four qualities of drugs as highlighted by Caraka?

(a) Bahutā, Yogyatvam, Rasopeta, Sampath

(b) Bahutā, Yogyatvam, Anekavidha kalpanā, Sampath

(c) Bahutā, Anekatā, Yogyatā, Sampath

(d) Rasayukta, Veeryayukta, Gunayukta, Vipakayukta

Answer: (b)

12. According to Caraka, what is Pūrva rūpa of vāta vyādhi?

(a) Śūla

(b) Śoṣa

(c) Avyakta

(d) Grahoviṇmūtratā

Answer: (c)

13. ‘Yaḥ spandate pinḍita eva nāṅgaiścirāt saśūlaḥ samagarbhalingaḥ’ refers to:

(a) Mūḍagarbha.

(b) Līnagarbha.

(c) Rakta Gulma.

(d) Sāmānya garbha.

Answer: (c)

14. Which of the following statements with regard to Mission Indradhanush is / are correct?

1. It is an immunization programme against seven vaccine preventable diseases

2. It was launched in the year 2014 by the Ministry of Ayush

3. All vaccines are available free of cost under universal immunization programme in India 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 3 only

Answer: (c)

15. Positive glabellar tap test is suggestive of:

(a) Parkinson’s disease.

(b) Raynaud’s disease.

(c) Effusion of knee joint.

(d) Coma.

Answer: (a)

16. Which of the following drugs are contained in the compound of Ṣaḍanga Guggulu?

1. Rāsnā

2. Amṛtā

3. Marica

4. Devadāru

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1 and 4 only

Answer: (b)

17. Pinda tailam as a local application during pain is recommended in:

(a) Āmavāta.

(b) Asthibhagna.

(c) Sandhigata vāta.

(d) Vātarakta.

Answer: (d)

18. Which one among the diseases mentioned below is treated by the use of Aṣṭānga Lavaṇa?

(a) Sanyāsa

(b) Mūrchā

(c) Kaphaja Madātyaya

(d) Unmāda

Answer: (c)

19. Caraka has recommended Nirūha and Anuvāsana Basti in management of which one of the following types of Jvara?

(a) Rasadhātugata jvara

(b) Rakatadhātugata jvara

(c) Medogata jvara

(d) Majjāgata jvara

Answer: (d)

20. Vaginal itching is predominantly present in which of the following conditions?

(a) Cervicitis and Trichomoniasis

(b) Bacterial vaginosis and Candidiasis

(c) Candidiasis and Trichomoniasis

(d) Candidiasis and Cervicitis

Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email