Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 101. Percolation is used for the extraction of which type of drug substances?

(a) Dried vegetables only

(b) Animal drug substances only

(c) Exotic plants

(d) Dried vegetables as well as animal drug substances

Answer: (d)

102. Nux vomica is prepared from seeds. It belongs to family:

(a) Loganiaceae

(b) Solanaceae

(c) Ranunculaceae

(d) Papavelarea

Answer: (a)

103. Aegle folia belongs to plant source, the description and details for this drug includes:

1. Synonym bael

2. Family Compositaceae

3. It is distributed in India

4. Part used for its preparation is whole plant

Which of the above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

104. Which medicine after preparation should be stored in glycerine?

(a) Merc.sol.

(b) Petroleum

(c) Lachesis

(d) Picric acid

Answer: (c)

105. What is the common name for the drug Lycopodium clavatum?

(a) Foxglove

(b) Club moss

(c) Broom

(d) Daffodil

Answer: (b)

106.Which one of the following vehicles (dry) is NOT used for potentisation?

(a) Sugar of milk

(b) Cane sugar

(c) Globules

(d) Grape sugar

Answer: (c)

107. Which one of the following is NOT correct with regard to preservation of potentised medicines?

(a) Bottles should be filled entirely full

(b) They should be preserved in a dry cool place

(c) Coloured bottles should be avoided

(d) If the liquid or solid potentised medicines change their normal colours, they should be rejected immediately

Answer: (a)

108. Which one of the following is an example of Exanthem Nosode?

(a) Psorinum

(b) Anthracinum

(c) Tuberculinum

(d) Carcinosinum

Answer: (b)

109. In reference to habit and environment, higher potencies are best suited to:

(a) Those who sleep little

(b) Those persons engaged in highly intellectual and mental work

(c) Those whose food is coarse

(d) Idiots, imbeciles and the deaf and dumb

Answer: (b)

110. Which one of the following is NOT correct regarding minimum dose?

(a) It is not beneficial to the patient

(b) It is curative in action

(c) It is not toxic in nature

(d) Its action has been proved

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email