Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 61. Which actions of the medicines are commonly recorded during drug proving?

(a) Secondary actions

(b) Counter actions

(c) Curative actions

(d) Primary actions

Answer: (d)

62. Consider the following factors:

1. Chilly patient

2. Worse in morning

3. Relief during menstruation

4. Relief during rapid motion

Which of the above factors is/are true with regard to PSORA?

(a) 2 only

(b) 1 and 4

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

63. Consider the following:

1. The Doctrine of analogy

2. The concept of grand generalisation

3. Concomitant symptoms

Which of the above concepts were advocated by Von Boenninghausen?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 1 and 3 only

Answer: (c)

64. Consider the following:

1. Gentle

2. Effective

3. Rapid

4. Permanent

Which of the above qualities are true for highest ideal of cure, included in aphorism-2 of Organon of Medicine?

(a) 2, 3 and 4

(b) 1, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

65. When the dose of the first medicine ceases to have a beneficial effect, a new examination must be instituted to know the:

(a) Auxiliary symptoms

(b) Local disease

(c) Accessory symptoms

(d) Status Morbi

Answer: (d)

66. ‘All the things that are predicated of any given organ are things in particular. If you examine any part alone, you are only examining the particulars.’ The statement was given by:

(a) Hahnemann

(b) J T Kent

(c) Boger

(d) T L Bradford

Answer: (b)

67. The quality of ‘being pre-eminently trustworthy and conscientious’ of the Homeopathic drug prover is explained in which edition of Organon of Medicine?

(a) Second Edition

(b) Third Edition

(c) Fifth Edition

(d) Sixth Edition

Answer: (d)

68. According to aphorism 143 of Organon of Medicine, a true materia medica is a collection of:

(a) Drugs proven by ideal provers only

(b) Drugs derived from plant kingdom only

(c) Real, pure, reliable modes of action of simple medicinal substances

(d) Action of alkaloid in medicinal substances on vital organs only

Answer: (c)

69. According to Homoeopathy, the process by which the medicinal properties, that are latent in natural substances in their crude state, become aroused and enabled to act in almost spiritual manner on life, is known as:

(a) Dynamization

(b) Dilution

(c) Ultradilution

(d) Succussion

Answer: (a)

70. The importance of ‘Massage’ has been mentioned in the Organon of Medicine, Sixth Edition in aphorism number:

(a) 290

(b) 284

(c) 286

(d) 291

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email