Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 61. ‘Agnipratapanam Kāryamuṣṇam Tathauṣadham’ is the line of treatment of:

(a) Pluṣṭa dagdha.

(b) Samyaka dagdha.

(c) Ati dagdha.

(d) Durdagdha.

Answer: (a)

62. Which one of the following is the appropriate Śalākā for Eṣaṇa?

(a) Gaṇḍūpad Śalākā

(b) Khallava mukha Śalākā

(c) Jāmbavausṭha Śalākā

(d) Kārpāsakṛtoṣṇi Śalākā

Answer: (a)

63. Glycosides Scillaren A and Scillaren B are found in:

(a) Rasona.

(b) Vanapalānḍu.

(c) Hṛtapatrī.

(d) Karavīra.

Answer: (b)

64. Which one of the following is the habitat of Tuvaraka?

(a) Eastern India

(b) Heights of Himalayas

(c) North India

(d) Hills of Western Ghats

Answer: (d)

65. ‘Kṛcchreṇa Ca Vivardhate’ is the effect of which one of the following Kṣīra Doṣa?

(a) Gurutā

(b) Vivarṇatā

(c) Rūkṣatā

(d) Virasatā

Answer: (d)

66. ‘Dhātrīpatra’ is the synonym of:

(a) Āmalaka.

(b) Tālīsapatra.

(c) Bhūmyāmalakī.

(d) Bhūdhātrī.

Answer: (b)

67. ‘Meṣalocana’ is a synonym of:

(a) Guḍūcī.

(b) Arjuna.

(c) Kantakīkaranja.

(d) Cakramarda.

Answer: (d)

68. Which one of the following drugs is ‘Stanya Śodhaka’?

(a) Guḍūcī

(b) Vana Uḍada

(c) Īkha

(d) Kulathī

Answer: (a)

69. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:

List I                                    List II

(Type of Upadanśa)     (Symptom)

A. Vātika                       1. Kaṭhinaḥ snigdhaḥ

B. Paittika                     2. Kṛṣṇasphoṭa prādurbhāvo

C. Rakataja                   3. Tvakparipuṭanam

D. Ślaiṣmika                 4. Pakvodumbara sankāśa

Code:

(a) A/3 B/4 C/2 D/1

(b) A/1 B/2 C/4 D/3

(c) A/3 B/2 C/4 D/1

(d) A/1 B/4 C/2 D/3

Answer: (a)

70. According to Caraka, which one of the following is the cause of Raktasṭhīvana in Yakṣmā?

(a) Kṣaya

(b) Kāsa

(c) Viṣamāśana

(d) Jvara

Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email