Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 111. Which one of the following is the appropriate bandage for Apāṅga region?

(a) Kośa bandage

(b) Sthagikā bandage

(c) Vibandha bandage

(d) Cīna bandage

Answer: (d)

112. According to Suśruta, how many types of Yantras are there?

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

Answer: (b)

113. In the fetal skull, Lambda closes at the age of:

(a) 18 months.

(b) 6 months.

(c) 2 to 3 months.

(d) 1 year.

Answer: (c)

114. The Foramen Rotundum transmits the structure through:

(a) Optic Nerve.

(b) Lacrimal Nerve and Vessels.

(c) Maxillary Nerve.

(d) Facial Nerve.

Answer: (c)

115. The costodiaphragmatic recess of pleura extends:

(a) from 8th to 10th ribs along the mid axilliary line.

(b) from 6th to 8th ribs along the mid axilliary line.

(c) from 10th to 12th ribs.

(d) behind the sternum and costal cartilages.

Answer: (a)

116. What is the deformity of foot in ‘talipes equino varus’?

(a) Foot is everted and adducted

(b) Foot is inverted, adducted and plantar flexed

(c) Foot is inverted and adducted

(d) Foot is everted, adducted and plantar flexed

Answer: (b)

117. Which of the following pairs of parts of digestive system and length is / are correctly matched?

1. Inguinal canal : 4 cm

2. Duodenum : 25 cm

3. Anal canal : 10 cm

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1 only

Answer: (c)

118. Which of the following are considered as the doṣa of Manas?

(a) Satva, Rajas and Tamas

(b) Satva and Rajas only

(c) Rajas and Tamas only

(d) Vata, Rajas and Tamas

Answer: (c)

119. Which one of the following ṛtu is included in Ādān Kāla?

(a) Hemanta

(b) Śarada

(c) Varṣā

(d) Vasanta

Answer: (d)

120. What is the site of injury of Erb’s Paralysis?

(a) Lower trunk of the brachial plexus

(b) Upper trunk of the brachial plexus

(c) Medial cord of the brachial plexus

(d) Nerve of bell

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email