Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 91. Which of the following are the contents of Mugdha Rasa?

(a) Kajjalī and Khaṭikā

(b) Pārada and Khaṭikā

(c) Gandhaka and Khaṭikā

(d) Kajjalī and Abhraka

Answer: (b)

92. In the opinion of Kāśyapa, ‘Kaṭutaila’ is used for:

(a) Netra roga.

(b) Kṛmi roga.

(c) Hṛda roga.

(d) Plīhodara.

Answer: (d)

93. Which one of the following is considered as best ṛtu for ‘Samśodhana Karma’?

(a) Prāvṛṭ, Śarada, Vasanta

(b) Prāvṛṭ , Grīṣma, Vasanta

(c) Prāvṛṭ, Varṣa, Śarada

(d) Grīṣma, Varṣa, Śarada

Answer: (a)

94. Which one of the following drugs is used for bhāvana in Kumāra Kalyāṇa Rasa?

(a) Vāsā

(b) Amritā

(c) Dūrvā

(d) Ghṛta Kumārī

Answer: (d)

95. Lodhrāsava was described by Caraka in the management of which one of the following diseases?

(a) Svetapradara

(b) Raktapitta

(c) Prameha

(d) Raktapradara

Answer: (c)

96. Which one of the following types of Atisāra is NOT described by Suśruta?

(a) Śokaja

(b) Āmaja

(c) Bhayaja

(d) Sannipātaja

Answer: (c)

97. What is the approximate weight of Pancreas in adult human being?

(a) 50g

(b) 90g

(c) 150g

(d) 180g

Answer: (b)

98. Which one of the following is the length of pipe to be used in Pradhmāpana Nasya as described by Caraka?

(a) Four aṅgula

(b) Five aṅgula

(c) Six aṅgula

(d) Eight aṅgula

Answer: (c)

99. Copacīnyādi Cūrṇa is used in which one of the following diseases?

(a) Pāṇḍu

(b) Yoni Kanda

(c) Upadanśa

(d) Somaroga

Answer: (c)

100. In which one of the following chapters, Carak Samhita has described Āma-Nirāma Mala Parīkṣā?

(a) Grahṇīdoṣa cikitsā

(b) Udar roga cikitsā

(c) Atisāra cikitsā

(d) Annapānavidhi adhyāya

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email