Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 31. ‘Śuktapākam kharāngatā’ is symptom of which one of the following:

(a) Agnimāndya

(b) Pravāhikā

(c) Vātika Grahṇī

(d) Sannipātika Grahṇī

Answer: (c)

32. Which one of the following is NOT included in Pancagavya?

(a) Gomaya

(b) Madhu

(c) Gomūtra

(d) Goghṛta

Answer: (b)

33. Which one of the following groups of doṣa is involved in Upajihvikā?

(a) Vāta and Rakta

(b) Pitta and Rakta

(c) Kapha and Vāta

(d) Kapha and Rakta

Answer: (d)

34. ‘Durmela loha dvaya melanaśca’ is the quality of which one of the following materials?

(a) Vaikrānta

(b) Abhraka

(c) Mākṣika

(d) Haritāla

Answer: (c)

35. Which one of the following taila is advised by Śārngadhar for the treatment of Karṇanāda?

(a) Bilva taila

(b) Pathādi taila

(c) Jātyādi taila

(d) Kshāra taila

Answer: (d)

36. Which one of the following products is obtained through the sandhāna of Tāla and Kharjūra?

(a) Surā

(b) Vārunī

(c) Sīdhu

(d) Kadambarī

Answer: (b)

37. Which of the following instrument(s) is / are used for ‘Agni Karma’?

1. Śarapunkhamukhī

2. Jāmbavadana

3. Ankuṣavadana

4. Baḍiśamukhī

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 4

(d) 3 only

Answer: (b)

38. Which one of the following Kvātha is advised by Śārngadhar to treat Medo doṣa?

(a) Paṭolādi kvātha

(b) Amṛtādi kvātha

(c) Khadirādi kvātha

(d) Triphalā kvātha

Answer: (d)

39. Which one of the following is the specific formulation of Mucukunda?

(a) Sudhānśu Taila

(b) Himānśu Taila

(c) Divyānśu Taila

(d) Candrānśu Taila

Answer: (b)

40. Katu Rasa drugs do NOT possess Vṛṣya Karma EXCEPT:

(a) Pippalī and Cavya.

(b) Śunthī and Kirātatikta.

(c) Pippalī and Śunthī.

(d) Bhūmyāmalakī and Śatāvarī.

Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email