Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 51. Consider the following statements:

1. Phosphorus has craving for salty dishes

2. Causticum has the symptom of paralysis of single part

3. Alumina has alternate diarrhoea and constipation

4. Ruta has the symptom of bad effects of injury to periosteum

Which of the above statements is/are NOT correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 4

(c) 3 only

(d) 2 and 4

Answer: (c)

52. Consider the following statements:

Statement-1: Medorrhinum is gonorrhoeal preparation

Statement-2: We should begin treatment of gonorrhoea with medorrhinum

Which one of the following is correct in respect of above statements?

(a) Both Statement-1 and Statement-2 are true and Statement-2 is the correct explanation of Statement-1

(b) Both Statement-1 and Statement-2 are true but Statement-2 is not the correct explanation of Statement-1

(c) Statement-1 is true but Statement-2 is false

(d) Statement-1 is false but Statement-2 is true

Answer: (c)

53. “Skin itching when undressing, uncovering or exposure to cold air”, is a symptom of:

(a) Ruta graveolens

(b) Rheum

(c) Tellurium

(d) Rumex crispus

Answer: (d)

54. Which of the following features confirm a Belladonna patient?

1. Sudden and violent onset

2. Violent and furious mania

3. Delirium, nonsense, with eyes open

4. Cobweb, sensation of face

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 3 and 4

(b) 4 only

(c) 1 and 2

(d) 1 and 4 only

Answer: (c)

55. Consider the following symptoms:

1. Shining, glazed appearance of diphtheritic deposits chancres and ulcers

2. Sensation as of a large ball rising from stomach to throat

3. Very forgetful, absent-minded, makes purchases and walks away without them

4. Violent palpitations while lying on left side but feels better while lying on right side

Which of the above symptoms is/are found in Lac.can. ?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 3 and 4 only

(d) 2 only

Answer: (b)

56. Tuberculinum has the following characteristics features:

1. Early morning diarrhoea

2. Tubercular deposit begins in the apex of lungs, especially the left

3. Crops of boils containing green foetid pus; appear successively on nose

4. Changeable symptoms

Which of the above symptoms are also found in sulphur?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 4 only

(c) 1, 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Answer: (a)

57. Consider the following symptoms:

1. Can pass stool better in standing position

2. Symptoms aggravated in damp cold weather

3. Undue sympathy for the sufferings of others

4. Cough with roughness of throat which is ameliorated by drinking hot water

Which of the above features is/are found in Causticum?

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 4

Answer: (a)

58. Consider the following symptoms:

1. Extreme thirst in dropsy, diabetes and chronic diarrhoea but no thirst in fever

2. Nausea more or less constant with nearly all the sufferings

3. Haemorrhage from every mucus outlet

4. Debility out of proportion to the degree of sufferings

Which of the above features are found in Acetic Acid?

(a) 1 and 4 only

(b) 1, 3 and 4

(c) 2 and 3

(d) 2 and 4

Answer: (b)

59. Nessler’s reagent is added to check the impurity of which substance in water?

(a) Sulphate

(b) Ammonia

(c) Calcium

(d) Chloride

Answer: (b)

60. Consider the following in respect of LM potencies:

1. Aggravation is minimum or absent

2. Can be repeated more frequently

3. Effects of the medicine are ascertained earlier

4. The easiest method of preparation

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email