Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 111. Under the Prevention of Corruption Act, 1988, an appeal against the order of the Special Judge would lie before:

(a) District Session Court.

(b) High Court.

(c) Supreme Court.

(d) District Court.

Answer: (b)

112. A person shall NOT be qualified for appointment as a special judge under the Prevention of Corruption Act, 1988, unless he is or has been:

1. a Session Judge under the Code of Criminal Procedure, 1973.

2. an Additional Session Judge under the Code of Criminal Procedure, 1973.

3. a Chief Judicial Magistrate under the Code of Criminal Procedure, 1973.

4. an Assistant Sessions Judge under the Code of Criminal Procedure, 1973.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

113. Under the Prevention of Corruption Act, 1988, if a person NOT expecting to be in office obtains a gratification by deceiving others into a belief that he is about to be in office and that he will then serve them, he be guilty of:

(a) cheating.

(b) corruption.

(c) breach of trust.

(d) impersonation.

Answer: (a)

114. Any person charged with an offence punishable under the Prevention of Corruption Act, 1988, shall be competent witness for the defence, under Section 21 of the Act, but he shall:

(a) not be called as a witness except at his own request.

(b) be called whenever court desires.

(c) be called on the request of the Government.

(d) be called without his own request.

Answer: (a)

115. The punishment for abetting a public servant for taking gratifications is punishable with punishment of imprisonment for a period of:

(a) not less than three years and which may extend to seven years and also with fine.

(b) a minimum period of two years and may extend to seven years with punishment.

(c) not less than seven years with fine.

(d) up to seven years with or without fine.

Answer: (a)

116. The offences punishable under the Prevention of Corruption Act, 1988, shall be tried only by:

(a) Session Court.

(b) Special Judge.

(c) High Court.

(d) Session Court as well as Special Judge.

Answer: (b)

117. Under Section 7 of the Prevention of Corruption Act, 1988, the word ‘Gratification’ is:

1. restricted to pecuniary gratification.

2. restricted to gratification estimable in money.

3. not restricted to pecuniary gratification or to gratification estimable in money.

4. restricted to gratification computable in money.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4

(c) 3 only

(d) 1 and 4

Answer: (c)

118. Investigation of an offence under Section 13(1) (e) of the Prevention of Corruption Act, 1988, CANNOT be made without the order of such police officer who is not below the rank of:

(a) Deputy Superintendent of Police.

(b) Inspector.

(c) Superintendent of Police.

(d) Deputy Inspector General of Police.

Answer: (c)

119. Are the Members of Parliament public servants under the Prevention of Corruption Act, 1988?

1. No, they are not public servants. Section 2(c) of the Act did not include them within the definition of public servant

2. No, they are not public servants. They are elected by the people

3. No, they are not public servants. They control public servants

4. They are public servant as they perform public duty

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 4 only

Answer: (d)

120. According to the provisions of the Prevention of Corruption Act, 1988, if any public servant commits criminal misconduct, then he / she will be liable to be punished with such term which shall NOT be less than:

(a) 6 months but may extend to 5 years and fine.

(b) 4 years but may extend to 10 years and fine.

(c) 3 years but may extend to 7 years and fine.

(d) 5 years but may extend to 14 years and fine.

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email