Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 81. Which of the following statements about the proceedings of the Central Vigilance Commission is / are correct?

1. All proceedings shall be conducted at its Headquarters

2. No proceedings shall be invalid merely by reason of vacancy in the Commission

3. No proceedings shall be invalid merely by reason of defect in the appointment of Central Vigilance Commissioner

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2 and 3 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 3 only

Answer: (c)

82. The Central Vigilance Commission was established based on the recommendation made by:

(a) Rajamannar Commission.

(b) Sarkaria Commission.

(c) Venkatachaliah Commission.

(d) Santhanam Committee.

Answer: (d)

83. Who among the following can be appointed as the Central Vigilance Commissioner and the Vigilance Commissioners?

1. Who have been or are in an All-India Service

2. Who have been or are in a civil post under the Union having knowledge and experience of at least ten years

3. Who have been or are in any civil service of the Union having knowledge and experience in the matters relating to vigilance, policy making and administration including police administration

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2

(b) 3 only

(c) 1 and 3

(d) 2 and 3

Answer: (c)

84. Proceedings before the Central Vigilance Commission under Central Vigilance Commission Act, 2003 shall be deemed to be:

(a) Administrative.

(b) Judicial.

(c) Quasi Judicial.

(d) Executive.

Answer: (b)

85. What is the term of office for the Central Vigilance Commissioner?

(a) 4 Years or 65 years of age, whichever is earlier

(b) 3 Years or 62 years of age, whichever is earlier

(c) 5 Years or 65 years of age, whichever is earlier

(d) 4 Years or 62 years of age, whichever is earlier

Answer: (a)

86. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) Central Vigilance Commission is empowered to review the progress of applications pending with the competent authorities for sanction of prosecution under the Prevention of Corruption Act, 1988

(b) Central Vigilance Commission has all powers of a civil court while conducting an inquiry referred to in clause (c) and (d) of sub-section 1 of Section 8

(c) Central Vigilance Commission exercises superintendence over the functioning of the Delhi Special Police Establishment in all cases of investigation of offences under the Prevention of Corruption Act, 1988

(d) All appointment in Central Vigilance Commission can be made by the Parliament

Answer: (d)

87. Under the Information Technology Act, 2000, what is the punishment prescribed on first conviction for publishing or transmitting of material depicting children in sexually explicit act, etc., in electronic form?

(a) Imprisonment of either description for a term which may extend to five years and with fine which may extend to Rs.10 lakh

(b) Imprisonment of either description for a term which may extend to seven years and with fine which may extend to Rs.10 lakh

(c) Imprisonment of either description for a term which may extend to three years and with fine which may extend to Rs.10 lakh

(d) Imprisonment of either description for a term which may extend to three years and with fine which may extend to Rs.5 lakh

Answer: (a)

88. Which one of the following statements with regard to superintendence of Delhi Special Police Establishment is correct?

(a) The superintendence of the Delhi Special Police Establishment vests in the Central Vigilance Commission

(b) The superintendence of the Delhi Special Police Establishment vests in the Central Government

(c) The powers of the Central Vigilance Commission over Delhi Special Police Establishment extends only to investigation of offences committed under the Prevention of Corruption Act, 1988

(d) The superintendence of the Delhi Special Police Establishment vests in the Director, Central Bureau of Investigation

Answer: (c)

89. The power of Central Bureau of Investigation to investigate cases is derived from:

(a) Central Vigilance Commission Act, 2003.

(b) Delhi Special Police Establishment Act, 1946.

(c) Prevention of Corruption Act, 1988.

(d) Code of Criminal Procedure, 1973.

Answer: (b)

90. The Delhi Special Police Establishment Act, 1946, extends to the territory of:

(a) Delhi Metropolitan area.

(b) National Capital Region, Delhi.

(c) whole of India.

(d) whole of India, except the State of Jammu and Kashmir.

Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email