Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 31. The Chief Judicial Magistrate is empowered to pass which one of the following sentences?

(a) Sentence of imprisonment not exceeding seven years

(b) Sentence for life imprisonment

(c) Death sentence

(d) Sentence of imprisonment exceeding seven years

Answer: (a)

32. Warrant-case does NOT mean a case relating to an offence punishable with:

(a) imprisonment for a term exceeding ten years.

(b) imprisonment for life.

(c) death.

(d) imprisonment for two years.

Answer: (d)

33. When alteration of charges is permissible as per the Code of Criminal Procedure, 1973?

(a) After the judgment is pronounced

(b) Before the judgment is pronounced

(c) After filing of appeal

(d) Before the filling of appeal

Answer: (b)

34. A report made by a police officer in a case which discloses, after investigation, the commission of a non-cognizable offence, shall be deemed to be a:

(a) police report.

(b) complaint.

(c) final report.

(d) charge sheet.

Answer: (b)

35. Who among the following is authorized to issue a warrant to search for a document, parcel or other thing in the custody of the postal or telegraph authority?

1. Chief Judicial Magistrate

2. Executive Magistrate

3. Judicial Magistrate

4. District Magistrate

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1 and 4

Answer: (d)

36. For which one of the following offences, Section 357C of the Code of Criminal Procedure, 1973 does NOT ensure the medical treatment, free of cost, to the victims?

(a) Offences under Section 326A of the Indian Penal Code, 1860

(b) Offences under Section 354A of the Indian Penal Code, 1860

(c) Offences under Section 376A of the Indian Penal Code, 1860

(d) Offences under Section 376E of the Indian Penal Code, 1860

Answer: (b)

37. In which one of the following offences, cognizance shall be taken by the Court only by a complaint made by some persons aggrieved by the offence?

(a) Rape

(b) Theft

(c) Criminal breach of trust

(d) Offences relating to marriage

Answer: (d)

38. When the property seized by a police officer is NOT produced before the Court during the inquiry or trial, the property for disposal shall be governed by which one of the following Sections of the Code of Criminal Procedure, 1973?

(a) Section 454

(b) Section 455

(c) Section 457

(d) Section 458

Answer: (c)

39. What is the period of limitation prescribed under the Code of Criminal Procedure, 1973 for filing a suit by an aggrieved person to establish his right or claim in respect of property in dispute in case his claim is disallowed by the Court which ordered for the attachment of the property?

(a) Three months

(b) Six months

(c) One year

(d) Three years

Answer: (c)

40. Who among the following is competent to set aside a declaration of forfeiture of certain publications under Section 95 of the Code of Criminal Procedure, 1973?

(a) Magistrate issuing the search warrant

(b) Chief Judicial Magistrate or Chief Metropolitan Magistrate

(c) Court of Sessions

(d) High Court

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email