Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 41. When any person has reason to believe that he may be arrested on any accusation of having committed a non-bailable offence, he may apply to the High Court or the Court of Session for a direction under Section 438 of the Code of Criminal Procedure, 1973 that in the event of such arrest he may be released on bail. The Court may, on such application, issue direction:

(a) not to arrest until further order.

(b) to release the person without taking him in custody.

(c) in the event of such arrest he may be released on bail.

(d) in the event of such arrest he may be released on bail after three days.

Answer: (c)

42. Which one of the following offences is a cognizable offence?

(a) Wantonly giving provocation with intent to cause riot, if rioting be committed

(b) Owner or occupier of land not giving information of riot

(c) Person for whose benefit a riot takes place not using all lawful means to prevent it

(d) Agent of owner for whose benefit a riot is committed not using all lawful means to prevent it

Answer: (a)

43. Which one of the following offences is cognizable and non-bailable under the Indian Penal Code, 1860 / the Code of Criminal Procedure, 1973?

(a) Violation of condition of remission of punishment

(b) Printing of a proceeding without prior permission of Court

(c) Personation of a juror or assessor

(d) Disclosure of identity of a victim of rape

Answer: (a)

44. What is the punishment for a second or subsequent conviction in ‘Voyeurism’?

(a) Shall not be less than one year but may extend to three years of imprisonment and fine

(b) Shall not be less than three years but may extend to seven years of imprisonment and fine

(c) Shall not be less than five years but may extend to ten years of imprisonment and fine

(d) Shall not be less than seven years but may extend to ten years of imprisonment and fine

Answer: (b)

45. In which one of the following cases the right of private defence does NOT extend to causing of death of the aggressor?

(a) In an assault with intention of kidnapping

(b) In an assault with intention of abduction

(c) In an assault with intention of outraging the modesty of a woman

(d) In an assault with intention of gratifying unnatural lust

Answer: (c)

46. Against whom among the following, the offence of abduction is committed?

(a) Woman

(b) Child below the age of 18 years

(c) Child below the age of 12 years

(d) Any person

Answer: (d)

47. Which one of the following is the punishment for ‘repeat offenders’ of rape?

(a) Imprisonment for a period not less than 10 years but up to imprisonment for life

(b) Imprisonment for a period not less than 20 years but up to imprisonment for life

(c) Imprisonment for life or death

(d) Imprisonment for life which shall mean imprisonment for the reminder of that person’s natural life or with death

Answer: (d)

48. ‘Z’ was in possession of certain ornaments and money at the time of her death. ‘A’, her servant, intentionally converts them for his own use, before it has been in the possession of person legally entitled for the same. ‘A’ has committed which one of the following offences under the Indian Penal Code, 1860?

(a) Theft under Section 379

(b) Theft under Section 382

(c) Dishonest misappropriation of property under Section 403

(d) Dishonest misappropriation of property under Section 404

Answer: (d)

49. The Criminal Law (Amendment) Act, 2013 contains certain provisions relating to offences against women as recommended by:

(a) Srikrishna Committee.

(b) Verma Committee.

(c) Sarkaria Commission.

(d) Malimath Committee.

Answer: (b)

50. Justice Melville J’s decision in R v. Govinda (BLR 1876) is a leading authority on law relating to:

(a) objective liability for murder.

(b) murder under grave and sudden provocation.

(c) murder in the course of sudden fight.

(d) distinction between culpable homicide and murder.

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email