Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 71. Section 113 B of the Indian Evidence Act, 1872, deals with:

(a) conclusive proof of legitimacy of birth of a child.

(b) presumption as to abetment of suicide by a married woman.

(c) presumption as to dowry death.

(d) Presumption as to certified copies of foreign judicial records.

Answer: (c)

72. Which one of the following statements about Test Identification Parade (TIP) is NOT correct?

(a) TIP is a piece of substantive evidence

(b) TIP can be used by the Court for the purpose of corroboration

(c) TIP can be held only when the accused are not previously known to the witness

(d) TIP should be conducted immediately after the arrest of the accused

Answer: (a)

73. Which one of the following is NOT secondary evidence?

(a) Copy made from original by mechanical process

(b) Certified copy of a public document

(c) Oral account of the contents of a document given by a person who has himself seen it

(d) A copy transcribed from a copy but not compared with the original

Answer: (d)

74. Section 27 of the Indian Evidence Act, 1872, permits the use of discovery evidence, which lays down strictly as to how much of the information contained in the statement of the accused is made admissible. Which one of the following information is relevant under this Section?

(a) That relates to only the place of occurrence

(b) That relates to nature of the object

(c) That relates to the past user of the object

(d) Information given by the accused, as relates distinctly to the fact thereby discovered

Answer: (d)

75. A confession is admissible if it is made by the accused to:

(a) any metropolitan magistrate or a judicial magistrate while he is in the custody of a police officer.

(b) his friend while he is in the custody of a police officer.

(c) a doctor while he is in the custody of a police officer.

(d) a financial adviser under the inducement for the good to his property.

Answer: (a)

76. A witness, who is unable to speak, may give his evidence in any other manner in which he can make it intelligible, as by writing or by signs, but such writing must be written and the signs made in Open Court. Evidence so given shall be deemed to be:

(a) documentary evidence.

(b) hearsay evidence.

(c) oral evidence.

(d) real evidence.

Answer: (c)

77. Which one of the following is NOT included in the functions and powers of the Central Vigilance Commission?

(a) Exercise superintendence over the functioning of the Delhi Special Police Establishment relating to investigation of corruption cases

(b) Inquire or investigate offences on a reference by the Central Government under the Prevention of Corruption Act committed by a public servant being an employee of the Central Government or a corporation, company or society controlled by the Central Government

(c) Inquire into any complaint against any officer of the Central Government

(d) Exercise superintendence over the vigilance administration of the various Ministries of the Central Government or a corporation, company or society controlled by the Central Government

Answer: (c)

78. Who among the following is NOT a part of the Committee which recommends the name for the appointment of Central Vigilance Commissioner?

(a) Prime Minister

(b) Chief Justice of India or a Judge of the Supreme Court nominated by him

(c) Union Minister for Home Affairs

(d) The leader of the opposition in the House of the People

Answer: (b)

79. The Central Vigilance Commissioner may be removed from his office only if he:

1. engages in any paid employment outside the duties of his office.

2. becomes interested in any contract made on behalf of Government of India and any inquiry has found him guilty by the Supreme Court.

3. has been convicted of an offence involving moral turpitude.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

80. Which one of the following statements is correct about Central Vigilance Commissioner?

(a) He is a public servant within the meaning of section 21 of IPC

(b) He is a judge within the meaning of section 19 of IPC

(c) He is a court of justice within the meaning of section 20 of IPC

(d) He is appointed by the President on the recommendations of a committee consisting of Prime Minister, Minister of Law and Justice and the Leader of Opposition in the House of People.

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email