Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

31. Who among the following leaders was NOT associated with the founding of the Non-Aligned Movement?
(a) Josip Broz Tito
(b) Gamal Abdel Nasser
(c) Kwame Nkrumah
(d) Mahatma Gandhi

Answer: (d)

32. Article 17 of the Constitution of India provides for:
(a) equality before law.
(b) abolition of untouchability.
(c) right to freedom of religion.
(d) right to freedom of expression.

Answer: (b)

33. Which one of the following statements about the Preamble to the Constitution of India is NOT correct?
(a) The Preamble is an operative part of the Constitution of India
(b) The Preamble lays down the goals and objectives of the nation and its citizens
(c) The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were inserted by the 42nd Amendment Act, 1976
(d) The Preamble indicates the source of the Constitution of India

Answer: (a)

34. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
(a) B R Ambedkar
(b) J B Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru
(d) A K Ayyar

Answer: (c)

35. Arrange the following events in chronological order:
1. Morley – Minto Reforms
2. Cripps Mission
3. Motilal Nehru Report
4. Montford Report

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1-3-4-2
(b) 4-2-3-1
(c) 4-3-2-1
(d) 1-4-3-2

Answer: (d)

36. The first Prime Minister of India in 1947 was appointed by:
(a) the Governor General.
(b) the President of India.
(c) Mahatma Gandhi.
(d) a Committee headed by Dr Rajendra Prasad.

Answer: (a)

37. Which one of the following is the subject of the 8th Schedule to the Constitution of India?
(a) The Union, the State and the Concurrent Lists
(b) Recognized languages
(c) Provisions relating to the administration of tribal areas
(d) Provisions as to disqualification on grounds of defection

Answer: (b)

38. Consider the following statements with regard to the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (2005):
1. The scheme is implemented only in 53 districts across India
2. It guarantees the right of 100 days of wage employment in public works
3. There is a fixed wage across all States
4. An unemployment wage must be provided if no job is provided to a claimant within fifteen days

Which of the statements given above is / are NOT correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

Answer: (c)

39. Which of the following Articles of the Constitution of India deals with the power of Judicial Review?
(a) 32 and 226
(b) 21 and 371
(c) 338 and 360
(d) 217 and 283

Answer: (a)

40. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
(a) State Governments : State List
(b) Union Government : Union List
(c) State Governments and Union Government : Concurrent List
(d) Local Governments : Residuary Powers

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email