Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

51. What are A and B for the series 3, 5, 6, 10, 9, 15, 12, A, B?
(a) A = 18, B = 20
(b) A = 15, B = 20
(c) A = 15, B = 18
(d) A = 20, B = 15

Answer: (d)

52. In a certain language, A X B means A is the wife of B, B Y C means B is the son of C and P Z Q means P is the sister of Q. Then which one of the following means that M is the father of L?
(a) M Z N Y T X L
(b) M X N Y T Z L
(c) L Y T X N Z M
(d) L Z T Y N X M

Answer: (d)

53. What is the next number in the series 3, 7, 16, 35, ……?
(a) 44
(b) 54
(c) 64
(d) 74

Answer: (d)

54. Which one among the following does NOT belong to the same group?
(a) Sadness
(b) Mourning
(c) Melancholy
(d) Sorrow

Answer: (b)

55. Four girls ( G1, G2, G3, G4) and three boys ( B1, B2, B3) are to sit for a dinner such that no two boys should sit together nor two girls. If they are successively sitting, the position of B2 and G3 is:
(a) 2nd and 3rd
(b) 3rd and 4th
(c) 4th and 5th
(d) 5th and 6th

Answer: (c)

56. P, Q, R and S are four consecutive months of which P and S are having only 30 days. Which month is S?
(a) April
(b) June
(c) September
(d) November

Answer: (c)

57. Arrange the following in a systematic order:
1. Fruits
2. Roots
3. Trunks
4. Leaves
5. Flowers
6. Branches

Select the correct answer using the code given below:
(a) 2-3-6-4-5-1
(b) 3-2-5-1-6-4
(c) 1-3-6-4-2-5
(d) 2-3-6-1-4-5

Answer: (a)

58. From the given alternative words, select the one which CANNOT be formed using the letters of the word BEAUTIFUL:
(a) LIFE
(b) FULL
(c) BEAT
(d) FUTILE

Answer: (b)

59. Consider the following diagram:


The diagram represents students who study three subjects. The region marked by 2 represents students who study:

(a) all the three subjects.
(b) only one subject.
(c) only two subjects.
(d) no subject at all.

Answer: (c)

60. Find the missing item in the sequence of groups of letters and numbers J2Z, K4X, I7V, _____, H16R, M22P:
(a) I11T
(b) L11S
(c) L12T
(d) L11T

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email