Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

81. Which one of the following statements regarding surplus or obsolete or unserviceable goods is NOT correct?
(a) They can be disposed of by obtaining bids through advertised tender
(b) They can be disposed of through public auction
(c) They can be destroyed if there is a possibility of misuse of such goods
(d) They can be given to Non-Governmental Organizations registered with DGS & D

Answer: (d)

82. Goods can be purchased without inviting quotations if the value of such goods does NOT exceed:
(a) Rs. 10,000 on each occasion.
(b) Rs. 15,000 on each occasion.
(c) Rs. 50,000 in a quarter.
(d) Rs. 1,00,000 during a year.

Answer: (b)

83. A Department can directly procure items from the suppliers with whom the DGS&D has entered into a Rate Contract. In this context, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Department need not make the payment to the supplier through DGS&D
(b) The Department can purchase the item at a price lower than the Rate Contract Price
(c) The Department can negotiate a totally different set of terms and conditions with the supplier than those mentioned in the Rate Contract
(d) The Department shall make its own arrangement for inspection of the purchased goods

Answer: (c)

84. Which one of the following statements is NOT correct?
(a) Advance payment of the full cost of raw material can be made to a public sector undertaking in a turnkey contract
(b) Departments can trade the existing old items while purchasing the new ones under ‘buy-back’ arrangement
(c) Provision may be made in the contract for part payment to the suppliers
(d) Provision should be made in the bidding document which enables the bidder to question the bidding conditions and bidding process

Answer: (a)

85. Procurement from a single source may be resorted to where:
1. it is in the knowledge of the user department that only a particular firm is the manufacturer of the required goods.
2. there are sufficient reasons, to be recorded in writing by the competent authority, indicating that it will not be in public interest to procure the goods through advertised tender enquiry.
3. in a case of emergency, the required goods are necessarily to be purchased from a particular source.
4. there is a requirement of standardization and compatibility with the existing set of equipments.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 2 only

Answer: (b)

86. The officer-in-charge of stores having custody of goods and materials is NOT responsible for which one of the following?
(a) Utilization of stores and materials before the expiry of their shelf life
(b) Arranging the safe custody of stores and materials received
(c) Taking appropriate steps for the proper storage of the stores and materials received
(d) Certifying that he has actually received the materials and recorded it in the appropriate stock register

Answer: (a)

87. Which one of the following statements is correct in relation to the maintenance contract?
(a) It is mandatory to sign such contracts in respect of all sophisticated and costly equipment and machinery at the time of initial purchase
(b) Maintanance contract can be signed only with the supplier of the goods / equipment
(c) Maintanance contract need not necessarily exclude the warranty period
(d) Maintanance contracts need not necessarily be signed with the supplier of the goods / equipment

Answer: (d)

88. A Committee constituted by a competent authority has declared certain items in an office as surplus. The residual value of such items has been assessed at Rs. 3.50 Lakh. Which one among the following would be the appropriate disposal action for these items?
(a) Disposal through public auction or obtaining bids through advertised tender
(b) Disposal through destruction
(c) Disposal through a mode as determined by the competent authority
(d) Disposal at scrap value

Answer: (a)

89. In regard to inventory management, all Ministries and Departments:
(a) are required to follow the provisions of the Public Procurement Laws.
(b) have the power to relax the rules prescribed in the General Financial Rules, 2005.
(c) can lay down detailed instructions in conformity with the basic rules contained in the General Financial Rules, 2005.
(d) have to follow the procedure prescribed by the Directorate General of Supplies and Disposal (DGS & D).

Answer: (c)

90. Consider the following in connection with procurement process:
1. The bidding document should contain date, time and place of opening of bids
2. The bids should be opened in public and authorized representatives of the bidders should be permitted to attend the bid opening
3. The name of the successful bidder who has been awarded the contract should be mentioned in the Ministry’s or Department’s notice board or bulletin or website
4. The bidders should be given reasonable time to send their bids

Which of the above are necessary requirements towards ensuring transparency, competition and fairness in the procurement process?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email