Solved Question Paper for Stores Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

 81. Which of the following are correct in case of verification of consumable goods and materials?

1. It should be undertaken at least once in a year

2. A certificate of verification along with the findings shall be recorded in the Assets Register

3. Verification should be made in the presence of the officer responsible for the custody of the inventory being verified

4. Discrepancies, if any, identified during verification should be brought to the notice of the competent authority

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 3 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Answer: (a)

82. In case of Quality and Cost Based Selection of Consultancy proposals, the weightage of the technical parameters in no case should exceed:

(a) 50%

(b) 60%

(c) 70%

(d) 80%

Answer: (d)

83. In the case of evaluation of consultancy proposals, which method of selection / evaluation is appropriate for assignments of a standard or routine nature where well established methodologies, practices and standards exist?

(a) Quality and Cost Based Selection

(b) Quality Alone Based Selection

(c) Least Cost System

(d) Single Source Selection

Answer: (c)

84. Rule 149 of GFR 2017 refers to which mode of procurement?

(a) Electronic Reverse Auction

(b) Two-stage bidding

(c) Government e-Marketplace

(d) Two bid system

Answer: (c)

85. The Central Government, through administrative instructions, has reserved all items of handspun and hand-woven textiles for exclusive purchase from which of the following organizations?

(a) Association of Corporations and Apex Societies of Handlooms

(b) Khadi and Village Industries Commission

(c) Micro, Small and Medium Enterprises

(d) National Small Industries Corporation

Answer: (b)

86. In the case of any Department contemplating to obtain bids in response to Advertised Tender Enquiry from abroad, what is the minimum time to be allowed for submission of bids from the date of publication of the tender notice?

(a) Three weeks

(b) Four weeks

(c) Five weeks

(d) Six weeks

Answer: (b)

87. An online real-time purchasing technique utilized by the procuring entity to select the successful bid, which involves presentation by bidders of successively more favourable bids during a scheduled period of time and automatic evaluation of bids is termed:

(a) e-procurement.

(b) e-publishing.

(c) Electronic Bidding.

(d) Electronic Reverse Auction.

Answer: (d)

88. Proprietary Article Certificate is used in the case of which one of the following forms of procurement?

(a) Single Tender Enquiry

(b) Limited Tender Enquiry

(c) Open Tender Enquiry

(d) Electronic Reverse Auction

Answer: (a)

89. How long after the date of completion of all contractual obligations of the supplier including warranty obligations should Performance Security remain valid?

(a) 30 days

(b) 45 days

(c) 60 days

(d) 90 days

Answer: (c)

90. In case of maintenance contract, normally, what is the maximum limit for advance payment to the supplier?

(a) Amount payable for two months under the contract

(b) Amount payable for three months under the contract

(c) Amount payable for six months under the contract

(d) Amount payable for nine months under the contract

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email