Solved Question Paper for Stores Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

 71. Which one of the following is NOT included in the definition of ‘goods’ as per GFR 2017?

(a) Livestock

(b) Aircraft

(c) Licenses

(d) Publications for a library

Answer: (d)

72. ABC Ministry floated an open tender. It resulted in only one effective offer. What is the Ministry supposed to do in this case?

(a) Go for retendering

(b) Extend the time limit

(c) Treat it as a single tender contract

(d) Change the specifications to attract more competitors

Answer: (c)

73. A product whose EOQ is 400, experiences a decrease in ordering cost from Rs. 900 to Rs. 100. The new EOQ is:

(a) Three times as large

(b) One third as large

(c) Nine times as large

(d) One ninth as large

Answer: (b)

74. A Central Government Ministry proposes to buy goods worth more than Rs.30 Lakh (tentative cost). It is also a fact that sources of supply are definitely known to the department and are registered with it and possibility of fresh sources beyond those being tapped is remote. Which method of purchase is to be followed in this case?

(a) Single Tender Enquiry

(b) Limited Tender Enquiry

(c) Open Tender Enquiry

(d) Through Local Purchase Committee

Answer: (b)

75. The advance payment to the private firms should NOT exceed:

(a) 25% of contract value

(b) 30% of contract value

(c) 35% of contract value

(d) 40% of contract value

Answer: (b)

76. Suppose, the estimated value of the goods to be procured by a Department is Rs. 50 Lakh. What value should be obtained as Bid Security?

(a) Any value between Rs. 1,00,000 and Rs. 2,50,000

(b) Any value between Rs. 1,50,000 and Rs. 2,50,000

(c) Any value between Rs. 2,50,000 and Rs. 5,00,000

(d) Any value between Rs. 3,00,000 and Rs. 5,00,000

Answer: (a)

77. Which of the following are correct in case of disposal of goods through advertised tender?

1. The bidding document should indicate the location and present condition of the goods to be sold so that the bidders can inspect the goods before bidding

2. The bidders should be asked to furnish bid security along with their bids

3. The bid of the lowest acceptable responsive bid should normally be accepted

4. Late bids should not be accepted

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 3 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Answer: (c)

78. A sale account should be prepared for goods disposed of in the prescribed form, duly signed by the officer who supervised the sale or auction. Which one of the following is the prescribed form?

(a) GFR 8

(b) GFR 9

(c) GFR 10

(d) GFR 11

Answer: (d)

79. During the disposal through auction, if a bid is accepted, how much earnest money is to be taken on the spot from the successful bidder?

(a) Not less than 20% of the bid value

(b) Not less than 25% of the bid value

(c) Not less than 30% of the bid value

(d) Not less than 35% of the bid value

Answer: (b)

80. If the residual value of surplus or obsolete or unserviceable goods is above a certain threshold, such goods should be disposed of by obtaining bids through advertised tender or public auction. Which one of the following is the prescribed threshold?

(a) Rupees 1.5 Lakh

(b) Rupees 2.0 Lakh

(c) Rupees 2.5 Lakh

(d) Rupees 3.0 Lakh

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email