Solved Question Paper for Stores Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

101. Which one of the following Articles of the Constitution of India mentions about the Contingency Fund?

(a) Article 266 (1)

(b) Article 266 (2)

(c) Article 267 (1)

(d) Article 267 (2)

Answer: (c)

102. When the maintenance of any rentable building is entrusted to a Civil Department, other than the Central Public Works Department, who from the Department concerned will be responsible for the due recovery of the rent thereof?

(a) Head of the Office

(b) Head of the Department

(c) Drawing and Disbursing Officer

(d) Pay and Accounts Officer

Answer: (b)

103. With regard to the general principles for the award of Grants-in-aid for Centrally sponsored schemes, which one of the following is NOT correct?

(a) Every Centrally Sponsored Scheme should have a time-bound quantifiable and measurable outcome targets with provisions for periodic monitoring, mid-term evaluation and detailed impact studies

(b) The scheme should be designed in consultation with States and Union Territories

(c) Where schemes are in operation with similar objectives targeting the same population, the schemes should be converged

(d) The Ministries / Departments should focus attention on the expenditure only

Answer: (d)

104. Suppose the Ministry of New and Renewable Energy is in the process of issuing a sanction order for release of non-recurring grants to an Institution. Utilization Certificate in which Form should be insisted upon in the order sanctioning the Grant-in-aid?

(a) Form GFR 12–A

(b) Form GFR 12-B

(c) Form GFR 12-C

(d) Form GFR 13

Answer: (a)

105. What is the maximum one time grant that can be sanctioned for setting up of a Recreation Club for the Government Servants?

(a) Rs. 25,000

(b) Rs. 50,000

(c) Rs. 2.5 Lakhs

(d) Rs. 5.0 Lakhs

Answer: (b)

106. In case of guarantee fee, it should be levied:

(a) before the guarantee is given and thereafter on first April every year.

(b) after the guarantee is given and thereafter on first April every year.

(c) before the guarantee is given and thereafter on first January every year.

(d) after the guarantee is given and thereafter on first January every year.

Answer: (a)

107. Who among the following manages the public debt raised by Government by issue of securities?

(a) Department of Expenditure

(b) Department of Revenue

(c) Reserve Bank of India

(d) Controller General of Accounts

Answer: (c)

108. Who among the following is responsible for prescribing the form of accounts of the Union and States, and to frame, or revise, rules and manuals relating thereto on behalf of the President of India?

(a) Comptroller and Auditor General of India

(b) Controller General of Accounts

(c) Chief Controller of Accounts

(d) Controller of Aid Accounts and Audit

Answer: (b)

109. Charges on maintenance, repair, upkeep and working expenses, which are required to maintain the assets in a running order as also all other expenses incurred for the day to day running of the organization, including establishment and administrative expenses can be classified as:

(a) Capital expenditure

(b) Revenue expenditure

(c) Voted expenditure

(d) Charged expenditure

Answer: (b)

110. Debt charges for which the Government of India is liable including interest, sinking fund charges and redemption charges, and other expenditure relating to the raising of loans and the service and redemption of debt can be categorized as:

(a) Capital expenditure

(b) Revenue expenditure

(c) Charged expenditure

(d) Voted expenditure

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email