MCQs on Chemical Engineering - 2

1. The transport of one constituent from a region of higher concentration to that of a lower concentration is known as:

(a) Mass Diffusion
(b) Mass Transition
(c) Mass Transfer
(d) Heat Transfer

Answer: (c)

2. The polluted water requires Chlorine of 8 kg/day to treat 20,000 cubic metre per day. The residual after 10 minutes contact is 0.20 mg/𝑙 . The dosage will be:
(a) 0.8 mg/𝑙
(b) 0.6 mg/𝑙
(c) 0.4 mg/𝑙
(d) 0.2 mg/𝑙

Answer: (c)

3. 
(a) 1.26 ℎ
(b) 1.52 ℎ
(c) 2.52 ℎ
(d) 3.26 ℎ

Answer: (b)

4. The total hemispherical emissive power will be denoted by the symbol:

Answer: (c)

5. In which one of the following approaches a cubic equation of state is used for both vapour and liquid phases?

(a) Gamma-phi
(b) Phi-phi
(c) Alpha-phi
(d) Beta-phi

Answer: (b)

6. 

Answer: (a)

7. With standard notations Carnot engine can be written as:

Answer: (a)

8. When air is behaving as an ideal gas with heat capacities ratio of 1.4, the molar heat capacity at constant pressure will be:
(a) 29.1 J/mol-K
(b) 28.3 J/mol-K
(c) 27.5 J/mol-K
(d) 26.7 J/mol-K

Answer: (a)

9. Which one of the following is not a neutral refractory material?
(a) Carbon
(b) Bauxite
(c) Chromite
(d) Dolomite

Answer: (d)

10. Flint glass is also called as:
(a) Soda-lime glass
(b) Potash- lime glass
(c) Potash- lead glass
(d) Borosilicate glass

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email