MCQs on Chemical Engineering - 21

1. Graphite is being used for rocket nozzles, and wing leading edges and nose cones of reentry vessels because of its:

(a) Light weight and good mechanical strength at extremely high temperature
(b) Use with practically all mineral acids, salts solutions, alkalies and organic compounds
(c) Easy machining qualities, together with its availability in many size and shapes
(d) High thermal conductivity

Answer: (a)

2. Catalytic cracking is the most widely used refinery process for converting:
(a) Light oils into gasoline of high octane value
(b) Light oils into gasoline of low octane value
(c) Heavy oils into gasoline of high octane value
(d) Heavy oils into gasoline of low octane value

Answer: (c)

3. H-Oil process is used for:
(a) Desulphurizing and demetallising residua as well as produce low sulfur cat cracker feed stocks
(b) Desulphurizing and metallising residua as well as produce low sulfur cat cracker feed stocks
(c) Sulphurizing and metallising residua as well as produce low sulfur cat cracker feed stocks
(d) Desulphurizing and demetallising residua as well as produce high sulfur cat cracker feed stocks

Answer: (a)

4. Pure, strong phosphoric acid is manufactured from elementary phosphorous by:
(a) Oxidation and hydration
(b) Oxidation and dehydration
(c) Oxidation, reduction and hydration
(d) Oxidation and hydroxylation

Answer: (a)

5. Aniline point of Diesel fuel is defined as:
(a) The maximum temperature at which equal volumes of anhydrous aniline and oil mix together
(b) The maximum temperature at which unequal volumes of anhydrous aniline and oil mix together
(c) The minimum temperature at which equal volumes of anhydrous aniline and oil mix together
(d) The minimum temperature at which unequal volumes of anhydrous aniline and oil mix together

Answer: (d)

6. 2-electron, 3-centered bond is found in

Answer: (d)

7. Which of the following pair of species is isoelectronic and isostructural?

Answer: (d)

8. Which of the following molecule have highest percentage of 𝑝-character in the hybrid orbitals of the central atom?

Answer: (c)

9. The crystal structure of ice has
(a) Octahedral geometry
(b) Tetrahedral geometry
(c) Square planar geometry
(d) Trigonal bipyramidal geometry

Answer: (b)

10.

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email