MCQs on Chemical Engineering - 24

1. Which of the following procedures must not be conducted in platinum apparatus during quantitative chemical analysis?

1. Fusion with sodium carbonate or fusion mixture
2. Evaporation with hydrochloric acid
3. Heating with Aqua regia
4. Heating with liquid mixtures which evolve bromine or iodine

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 4 only

Answer: (c)

2. 

Answer: (a)

3. In diffusion, when vapour pressure of water in air equals that of the liquid, the air is saturated and vaporization:
(a) Persists
(b) Initiates
(c) Ceases
(d) Preserves

Answer: (c)

4. A Newtonian fluid which is in fully developed flow has the actual velocity distribution at the entrance to the heated section and the theoretical distribution throughout the tube. They both are:
(a) Parabolic
(b) Circular
(c) Linear
(d) Elliptic

Answer: (a)

5. If the liquid wets the surface, the condensate flows on the surface in the form of a film, and the process is called:
(a) Drop condensation
(b) Film condensation
(c) Film flow condensation
(d) Laminar film condensation

Answer: (b)

6. During the re-entry of a space vehicle into the earth’s atmosphere a large quantity of heat is generated at the surface due to air friction, which is very rapidly removed by a process called:
(a) Ablation
(b) Abolition
(c) Abrasion
(d) Aeration

Answer: (a)

7. The first law of thermodynamics is also known as:
(a) Constant energy principle
(b) Conservation of energy principle
(c) Conservation of entropy process
(d) Constant entropy process

Answer: (b)

8. Consider the following constant-volume heat capacity of a substance:

What does 𝑈 represent?
(a) Molar External Energy
(b) Specific Internal Energy
(c) Specific External Energy
(d) Potential Energy

Answer: (b)

9. Cordite, an explosive material is prepared from:
(a) 93% Nitro-glycerine and 7% Gun-cotton
(b) Cool mixture of HNO3 and H2SO4
(c) Gelatinized combination of Nitro-glycerine and Nitro-cellulose
(d) 79% Potassium Chloride and 21% Nitro-benzol

Answer: (c)

10. Consider the following materials:
1. Sand
2. Granite
3. Clay Brick
4. Steel

What is the correct sequence in the increasing order of their bulk density?
(a) 1, 3, 2 and 4
(b) 3, 1, 2 and 4
(c) 1, 3, 4 and 2
(d) 3, 4, 1 and 2

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email