MCQs on Chemical Engineering - 25

1. Which one of the following is an example for a biodegradable plastic?

(a) Polybutadienehydroxide
(b) Chlorofluorocarbon
(c) Polyhydroxyalkanoate
(d) Melamine formaldehyde

Answer: (c)

2. Bitumen completely dissolves in which one of the following solvents?
(a) Water
(b) Carbon monoxide
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon bisulphide

Answer: (d)

3. ‘The entire power plant, consisting of a compression device, a combustion chamber, and a nozzle’, is a:
(a) Carnot engine
(b) Diesel engine
(c) Petrol engine
(d) Jet engine

Answer: (d)

4. To maintain the temperature of a solution at 261 K, 1000 kJ of heat per minute is continuously removed from it. The surrounding temperature is 288 K. The least amount of power required will be nearly:
(a) 6.9 hp
(b) 4.7 hp
(c) 3.5 hp
(d) 2.3 hp

Answer: (d)

5. Which one of following theorems holds true for the statement given below?
‘For any closed system formed initially from given masses of prescribed chemical species, the equilibrium state is completely determined when any two independent variables are fixed’.
(a) Gibbs theorem
(b) Duhem’s theorem
(c) Liouville’s theorem
(d) Guldberg theorem

Answer: (b)

6. Air at 1 bar and 25°𝐶 enters a compressor at low velocity, discharges at 3 bar, and enters a nozzle in which it expands to a final velocity of 600 𝑚/𝑠 at the initial conditions of pressure and temperature. If the work of compression is 240 𝑘J/kg of air, the amount of heat removed during the compression will be:
(a) −90 kJ/kg
(b) −80 kJ/kg
(c) −70 kJ/kg
(d) −60 kJ/kg

Answer: (d)

7. Which one of the following pumps can be used for higher pressure delivery and metering?

(a) Centrifugal pump
(b) Rotary pump
(c) Reciprocating pump
(d) Steam pump

Answer: (c)

8. Which one of the following unit operations can be used to make tablets from powders of medicinals?
(a) Crushing
(b) Grinding
(c) Solid blending
(d) Pelletizing

Answer: (d)

9. Which one of the following catalyst can be used in the manufacturing of Sulphuric Acid by ‘Contact Process ’?
(a) Vanadium Pentoxide
(b) Palladium
(c) Cobalt
(d) Titanium

Answer: (a)

10. Which one of the following temperature range can be maintained for fusion point of ash in the furnace for the manufacturing of producer gas?
(a) 800°𝐶 – 1000°𝐶
(b) 900°𝐶 – 1250°𝐶
(c) 1000°𝐶 – 1500°𝐶
(d) 1600°𝐶 – 1950°𝐶

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email