MCQs on Chemical Engineering - 26

1. Consider the following reactions:
Which of the above reactions will occur spontaneously?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4

Answer: (b)

2. Schottky defect in solids arises from:
1. An excess charge generation
2. A pair of holes formed due to absence of ions
3. Presence of interstitial electrons

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

3. Consider the following statements about chirality:
1. Molecules which are not super-imposable on their mirror images are chiral
2. Chiral molecule can have simple axis of symmetry
3. A carbon atom to which four different groups are attached is a chiral centre
4. A compound whose molecules are achiral exhibits optical activity

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4

Answer: (b)

4. The ratio of heat transfer rate with fin to the heat transfer rate without fin is:
(a) Fin conductance
(b) Fin efficiency
(c) Fin resistance
(d) Fin effectiveness

Answer: (d)

5. A 60 W lamp buried in soil (š‘˜ =0.83 W/mK) at 0°š¶ is switched on. The soil temperature at 0.3 m away from the lamp at steady state is:
(a) 18°š¶
(b) 19°š¶
(c) 20°š¶
(d) 21°š¶

Answer: (b)

6. 
(a) Critical Reynolds number for flow over a flat plate
(b) Reynolds number in pipe flow
(c) Flow and heat transfer in a non circular duct, where Dā„Ž is hydraulic diameter
(d) Reynolds analogy for momentum and heat transfer for turbulent flow

Answer: (b)

7. The ratio of the buoyancy force to the viscous force acting on the fluid is:
(a) Nusselt number
(b) Reynolds number
(c) Grashof number
(d) Prandtl number

Answer: (c)

8. 

Answer: (c)

9. Sodium ethanoate is derived from:
(a) Strong acids and strong base
(b) Weak acids and strong base
(c) Strong acids and weak base
(d) Weak acids and weak base

Answer: (b)

10. The equilibrium in a dilute solution of salt, mass action (MA) may be represented as:

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email