MCQs on Chemical Engineering - 28

1. Consider the following reaction:
Which one of the following gas can be manufactured by above reaction?
(a) Coal gas
(b) Water gas
(c) Producer gas
(d) Oil gas

Answer: (d)

2. Consider the following zones for the production reaction of producer gas:
1. Ash zone
2. Reduction zone
3. Distillation zone
4. Combustion zone

What is the correct sequence of order for production?
(a) 1, 4, 2 and 3
(b) 3, 4, 2 and 1
(c) 1, 4, 3 and 2
(d) 3, 2, 4 and 1

Answer: (a)

3. 
(a) Oil gas
(b) Coal gas
(c) Producer gas
(d) Water gas

Answer: (d)

4. In a process, a soluble material is dissolved from its mixture with an insoluble solid by means of a liquid solvent is called:
(a) Absorption
(b) Adsorption
(c) Leaching
(d) Distillation

Answer: (c)

5. Compounds separated from solids or liquids with solvent held at pressure and temperature above critical point of solvent, the process is termed as:
(a) Extraction
(b) Supercritical fluid leaching
(c) Supercritical fluid extraction
(d) Adsorption

Answer: (c)

6. The reflux at the top of the distillation column is at its:
(a) Boiling point
(b) Melting point
(c) Critical point
(d) Triple point

Answer: (a)

7. The ratio of slope of operating line (L/V) to the equilibrium line, 𝑚 is called:
(a) Adsorption factor
(b) Absorption factor
(c) Dew point
(d) Boiling point

Answer: (b)

8. When a dephlegmator is used, the liquid reflux is:
(a) having the same composition as the over head product
(b) not having the same composition as the over head product
(c) having a zero composition as the over head product
(d) having an infinity composition as the over head product

Answer: (b)

9. Equilibrium moisture in coal is defined as, an amount of moisture contained in coal at:
(a) 30°𝐶 in a relative humidity of 96%-97%
(b) 38°𝐶 in a relative humidity of 86%-87%
(c) 46°𝐶 in a relative humidity of 76%-77%
(d) 52°𝐶 in a relative humidity of 66%-67%

Answer: (a)

10. The yield of concrete per bag of cement for a concrete mix of 1:2:4 proportions is nearly:

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email