MCQs on Chemical Engineering - 7

1. How much heat will be evolved when 2.7𝑔 of aluminium reacts with stoichiometric amount of Fe2O3?
(a) −42.6 kJ
(b) −4.26 kJ
(c) 4.26 kJ
(d) 42.6 kJ

Answer: (a)

2. Fins are used in heat transfer equipment to:
(a) Increase heat transfer area
(b) Decrease heat transfer area
(c) Decrease mechanical strength
(d) Support the heating system

Answer: (a)

3. Which of the following mixtures forms an azeotrope at atmospheric pressure?
1. Water-alcohol
2. Methyl alcohol-acetone
3. Benzene-Toluene
4. Butyl acetate-water

(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4

Answer: (c)

4. The heat in a unit of time produced when a steady state current I passes through an electrical conductor having resistance R is

Answer: (b)

5. Double contact double absorption process is used for manufacture of

(a) Sulfuric acid
(b) Nitric acid
(c) Phosphoric acid
(d) Hydrochloric acid

Answer: (a)

6. Electrostatic precipitation can be used for pollution control to remove

Answer: (b)

7. Consider the following statements regarding petroleum:
1. It is the only liquid fuel in nature
2. Its various fractions are separated by fractional distillation
3. Its approximate composition is 𝐶=84%, 𝐻=15%, 𝑁+𝑆+𝑂=1%
4. It has higher thermal efficiency than diesel

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Answer: (a)

8. Paraffins are desirable in lubricating oil as it has high
(a) Viscosity index
(b) Pour point
(c) Smoke point
(d) Octane number

Answer: (a)

9. Age of crude oil is indicated by:
1. Universal oil products factor
2. Carbon Preference Index

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

10. At what temperature is the extraction of liquid sulphur dioxide carried out from kerosene in order to improve the illuminating quality of kerosene?
(a) 14° 𝐶
(b) 4° 𝐶
(c) −4° 𝐶
(d) −14° 𝐶

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email