MCQs on Chemical Engineering - 8

1. Dilatometric method is used to measure:

(a) Viscosity
(b) Atoms
(c) Expansion of coefficient of sample
(d) Accurate measurements of dimensional changes of polymeric samples

Answer: (c)

2. Which one of the following is used as the chain modifier in order to control the molecular weight in polymerization of butadiene?
(a) Zeigler-Natta catalyst
(b) Dodecyl mercaptan
(c) Polybutadienes
(d) Syndiotactic 1, 2-Polybutadiene

Answer: (b)

3. Natural rubber is obtained in the form of latex from rubber tree called:
(a) Acacia nilotica
(b) Bauhinia retusa
(c) Hevea brasiliensis
(d) Holarrhena floribunda

Answer: (c)

4. Ziegler-Natta catalysts are:
(a) Single-component organometallic compounds
(b) Initiators of polymer catalyst
(c) Special type of coordination catalyst
(d) Resonance-stabilized polymer catalyst

Answer: (c)

5. In Group Transfer Polymerization (GTP), which one of the following pair functions as group transfer catalyst?
(a) Ethyl trimethyl silyl acetate and trimethyl silyl cyanide
(b) 𝛼,𝛽-unsaturated esters and nitrites
(c) Ethyl methyl silyl cyanide and methyl ethyl silyl acetate
(d) Carbonamides silyl cyanide and ketene

Answer: (a)

6. The vapour pressures of pure benzene and solution of a solute in benzene at 25°𝐶 are 639.7 mm of Hg and 631.9 mm of Hg. What is the molality of the solution?
(a) 0.468 𝑚
(b) 0.312 𝑚
(c) 0.156 𝑚
(d) 0.078 𝑚

Answer: (c)

7. 
(a) −32.7 kcal
(b) 32.7 kcal
(c) −3.27 kcal
(d) 3.27 kcal

Answer: (a)

8. For a spontaneous reaction, free energy Δ𝐺, equilibrium constant 𝐾 and 𝐸 ° cell will respectively be:
(a) Negative, Greater than one and Positive
(b) Positive, Greater than one and Positive
(c) Negative, Lesser than one and Negative
(d) Positive, Lesser than one and Negative

Answer: (a)

9. Which one of the following is an extensive property?
(a) Free energy
(b) Chemical potential
(c) Refractive index
(d) Specific heat

Answer: (a)

10. Which of the following relations are correct?
(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 3 and 4

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email