MCQs on Chemical Engineering - 9

1. An auto-thermal reactor is

(a) Suitable for a second order reaction
(b) Suitable for a reversible reaction
(c) Completely self-supporting in its thermal energy requirements
(d) Isothermal in nature

Answer: (c)

2. With decrease in temperature, the equilibrium conversion of a reversible endothermic reaction:
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains unaffected
(d) Increases linearly with temperature

Answer: (b)

3. Consider the following results for the thermal decomposition of acetaldehyde in a closed vessel.
What is the order of the reaction?
(a) Zero order
(b) First order
(c) Second order
(d) Third order

Answer: (c)

4. A reversible liquid phase endothermic reaction is to be carried out in a plug flow reactor. For minimum reactor volume, it should be operated such that, temperature along the length will
(a) Decrease
(b) Increase
(c) Be at the highest allowable temperature throughout
(d) First increases and then decreases

Answer: (c)

5. A plug flow reactor is characterized by
(a) Presence of axial mixing
(b) High capacity
(c) Constant concentration throughout the reactor
(d) Presence of lateral mixing

Answer: (d)

6. Which one of the following order reaction is independent of initial concentration?

Answer: (c)

7. LMTD correction factor is used in the design of a shell and tube heat exchanger, to account for:
1. Mixed flow cases
2. Viscosity variations of the working fluids due to temperature change
3. The presence of baffles

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

8. Which one of the following number is a measure to determine the relative strength of conduction and convection?
(a) Rayleigh number
(b) Reynolds number
(c) Peclet number
(d) Sherwood number

Answer: (a)

9. When heat transfer takes place through a series of flat plates, the overall resistance is the
(a) Logarithmic mean of resistances
(b) Average of resistances
(c) Geometric mean of resistances
(d) Sum of the resistances

Answer: (d)

10. Which one of the following statements is correct?
(a) Both Peltier and Joule effects are reversible
(b) Both Peltier and Joule effects are irreversible
(c) Joule effect is reversible whereas Peltier effect is irreversible
(d) Joule effect is irreversible whereas Peltier effect is reversible

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email