MCQs on Disaster Management - 1

1. The Chernobyl disaster of 1986 in Ukraine was a case of 

a) Epidemic disaster 
b) Toxic gas disaster 
c) Nuclear disaster 
d)None of the above

Answer: (c)

2. The common factors of wildfire hazards are: 

a) Lightening 
b) Volcanic eruption 
c) El-nino 
d) All of the above

Answer: (d)

3. The cycle of disaster consists of the following components 

a) Mitigation, Preparedness, Response, Recovery 
b) Preparedness, vulnerability assessment, risk assessment, recovery 
c) Mitigation, Risk assessment, Response and Recovery 
d) None of the above

Answer: (a)

4. The cyclone “SIDR” hit Bangladesh in? 

a) 2009 
b) 2007 
c) 2008 
d) 2006

Answer: (b)

5. The direction of air flow is also affected by Earth’s rotation. It is called 

a) Coriolis Effect 
b) Elnino Effect 
c) La Nina Effect 
d) Greenhouse Effect

Answer: (a)

6. The disease that swept a large part of Asia, Europe and Africa in the 14 century is: 

a) Plague 
b) Small pox 
c) Tuberculosis 
d) Influenza

Answer: (a)

7. The doldrums is an area of 

a) Low temperature
 b) low pressure 
c) low rainfall 
d)low humidity

Answer: (b)

8. The flooding of New Orleans in 2004 was caused by 

a) an earthquake 
b) a tsunami 
c) a hurricane 
d) a tornado

Answer: (c)

9. The highest volcanic mountain in the world is

a) Mauna Lao 
b) Cotopaxi 
c) Vesuvius 
d) None of the above

Answer: (b)

10. The land slide surfaces of separation by

a) Falling 
b) Sliding 
c) Flowing 
d) All the above Ans:

Answer: (d)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email