Solved Question Paper for Lecturer in Electrical Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Lecturer in Electrical Engineering in Directorate of Training and Technical Education (DTTE), Government of National Capital Territory of Delhi (GNCTD) held on 17.03.2019.

1. Which of the following features of solute and solvent atoms that determine the degree to which the solute dissolves in solvent?
1. Atomic size factor
2. Crystal structure
3. Electronegativity
4. Valances

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

2.

Answer: (c)

3. Which one of the following materials is having higher dielectric strength?
(a) Polyethylene
(b) Polyvinylchloride
(c) Mica
(d) Transformer oil

Answer: (c)

4. Which one of the following breakdown occurs due to an excessive voltage applied to a dielectric material?
(a) Thermal breakdown
(b) Intrinsic breakdown
(c) Defect breakdown
(d) Surface breakdown

Answer: (b)

5. Which of the following are classified as magnetic materials?
(a) Ferro, Piezo, Pyro, Dia materials
(b) Smooth and Hard materials
(c) Crystal, Pyro and Soft materials
(d) Dia, Para, Ferro, Anti Ferro and Ferrimagnetic materials

Answer: (d)

6. For electrical contacts used in switches, brushes and relays, the material must possess:
1. High electrical conductivity
2. High thermal conductivity
3. High melting point
4. Good oxidation resistance

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

7. Consider the following properties:
1. Highly coherent (both Spatial and Temporal)
2. Highly monochromatic
3. Highly directional
4. Sharply focused

The above properties are applicable to which one of the following?
(a) Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
(b) Optical Resonator
(c) Semiconductor
(d) Optical Fibre

Answer: (a)

8. Materials for which the resistivity at a very low temperature abruptly plunges from a finite value to one that is virtually zero and remains there upon further cooling are called:
(a) Low conductors
(b) Superconductors
(c) High conductors
(d) Extremely high conductors

Answer: (b)

9. Which one of the following statements is not correct?
(a) Ferrites are hard and brittle materials
(b) Ferrites have higher thermal conductivity
(c) Ferrites have a high resistivity
(d) Ferrites cannot be shaped by ordinary machining process

Answer: (b)

10. According to Kirchhoff’s Voltage Law (KVL), the algebraic sign of an IR drop is primarily dependent upon the:
(a) Amount of current flowing though it
(b) Value of 𝑅
(c) Direction of current flow
(d) Battery connection

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog