Solved Question Paper for Lecturer in Civil Engineering in DTE, UT Admin. of Daman & Diu & Lecturer in Civil Engineering & Constructions Technology in Institute of Technology, GNCTD conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Lecturer in Civil Engineering in DTE, UT Admin. of Daman & Diu & Lecturer in Civil Engineering & Constructions Technology in Institute of Technology, Government of National Capital Territory of Delhi (GNCTD) held on 17.03.2019.

1. In ‘Float Glass' manufacturing, the molten glass coming out of the furnace is allowed to float on:

(a) Molten Lead

(b) Steel Plate

(c) Molten Zinc

(d) Molten Tin

Answer: (d)

2. When rain water falls on hot bricks, the deformed shape is called:

(a) Checks

(b) Chuffs

(c) Spots

(d) Blisters

Answer: (b)

3. The Cement Clinker formed consequent to burning contains the Bogue compound called ‘Belite’ which has the chemical formula:


Answer: (c)

4. Which one of the following components in cement has to be minimized to qualify as Low Heat Cement (LHC)?


(a) Tricalcium Silicate

(b) Dicalcium Silicate

(c) Tricalcium Aluminate

(d) Tetra Calcium Alumina Ferrite

Answer: (c)

5. The rate of creep decreases with time; creep strains after what duration are taken as terminal values?


(a) 5 yrs

(b) 6 yrs

(c) 7 yrs

(d) 8 yrs

Answer: (a)

6. As per IS : 383 – 1970, percentage passing of sand from 600 micron sieve by weight for Zone-I and Zone-II sands are, respectively:


(a) 30−70 and 55−90

(b) 15−34 and 35−59

(c) 60−95 and 75−100

(d) 05−20 and 08−30

Answer: (b)

7. The most suitable aggregate for high strength concrete and for pavements is:


(a) Rounded aggregates

(b) Irregular aggregates

(c) Angular aggregates

(d) Flaky aggregates

Answer: (c)

8. The best method of placing concrete underwater is by:


(a) Pipes and pumps

(b) Bottom Dump Buckets

(c) Termie Pipe

(d) Filling cement bags with dry and semi-dry mix of cement and aggregates

Answer: (c)

9. A steel cube of 200 mm is placed at a depth of 4 km in sea. For steel 𝐸𝐸=208 GPa, 𝜈=0.29 and the density of sea water is 0.01 Newton per centimeter cube.  The change in volume of the cube will be nearly:



Answer: (c)

10. 

(a) 24° and 114°

(b) 10° and 100°

(c) 12° and 102°

(d) 100° and 190°

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog