MCQs on Disaster Management - 10

1. Man-made disasters include: 

a) Wars 
b) Terrorism 
c) Industrial hazard 
d) All of the above

Answer: (d)

2. 2001 Terrorist attack in America is referred as: 

a) 9/11 
b) 11/9 
c) 10/11 
d) 11/01

Answer: (a)

3. A ______ is the form of rapid mass movement of earthy matters. 

a) Solification 
b) Creep 
c) debris flow 
d) Lahars

Answer: (c)

4. A fractal system is one that involves which of the following? 

a) similarity in form at a wide range of scales 
b) completely unrelated processes that interact to produce an event 
c) closely related processes that interact to produce a larger event 
d) None of the above

Answer: (a)

5. A hazard is a situation where there is 

a) Threat of natural calamity 
b) Threat to property and lives from calamities 
c) Threat for consequences of disaster 
d) All of the above

Answer: (b)

6. A hazard: 

a) is a potentially damaging physical event, phenomenon, or human activity 
b) may cause the loss of life or injury, property damage, 
c) may generate social and economic disruption or environmental degradation. 
d) all of the above

Answer: (d)

7. A stream with too much bed load will usually have what type of channel pattern? 

a) straight 
b) meandering 
c) braided 
d)dendritic

Answer: (c)

8. An active volcano Mauna Loa is located in: 

a) Hawaii, USA 
b) Brazil 
c) Japan 
d) None of the above

Answer: (a)

9. Channelization of streams is designed to reduce flooding by ___________. 

a) Speeding the passage of floodwaters 
b) Reducing bank erosion 
c) Slowing down river velocity so as to reduce damage 
d) Increase the meandering of streams

Answer: (a)

10. Disaster at Chernobyl (USSR), Three Mile Island (USA), and Fukusima (JAPAN) are all related to: 

a) Disaster caused by earthquake 
b) Disaster caused by Tsunami 
c) Nuclear disaster
d) Epidemic disaster

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email