MCQs on Disaster Management - 13

1. Disaster is an event arising out of 

a) Result of hazard event 
b) Causes of hazard event 
c) Causes of disaster event 
d) All of the above

Answer: (a)

2. Disasters can be categorized into various types on the basis of?

a) Its speed 
b) Its previous history 
c) Loss of property they result 
d) Loss of human life they result

Answer: (d)

3. Downhill movement of earth is mainly caused by 

a) Monsoon failure 
b) rain 
c) drought 
d) pollution.

Answer: (b)

4. Drought is often identified by sunny days and hot weather. 

a) Meteorological drought 
b) Hydrological drought 
c) Agricultural drought 
d) Socioeconomic drought

Answer: (b)

5. Drought unequal distribution of food increased population and flooding are causes of 

a) Typhoid 
b) dengue fever 
c) malaria 
d) famine

Answer: (d)

6. Equator is a region of ------- pressure while poles are regions of ------- pressure 

a) High, low 
b) Low, high 
c) Low, low 
d) High, high

Answer: (b)

7. Etna volcano are located in-

a) Japan 
b) Italy 
c) India 
d) Iran

Answer: (b)

8. Example of anthropogenic hazards are: 

a) Chemical explosion 
b) Earthquake 
c) Flood 
d) Wild fire

Answer: (a)

9. Example of Civil War is: 

a) Syrian War 
b) World War I&II 
c) Kargil War 
d) Vietnam-US War.

Answer: (a)

10. Flood can not occur due to 

a) Cyclone 
b) Tsunami 
c) Heavy rain 
d) Biological disaster

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email