MCQs on Disaster Management - 14

1. Which of the following volcanoes is known for its most destructive volcanic eruption in recorded history 

a) Mount Kilimanjaro 
b) Mauna Loa 
c) Krakatoa 
d) Mount St Helens

Answer: (c)

2. Which of the following waves is the slowest-

a) P waves 
b) S waves 
c) Surface waves 
d) Tsunami

Answer: (d)

3. Which of these is NOT a contributing factor to landslides? 

a) Water 
b) unstable subsurface 
c) a trigger 
d) gravity

Answer: (a)

4. Which of these problems can be caused by floods? 

a) Landslips 
b) Sewage contamination 
c) Destroyed crops 
d)All of the above

Answer: (d)

5. Which one is a major environmental and safety hazard for the people in hilly areas in Tripura which can be considered as “cancer of hill slopes” 

a) Flood 
b) Landslide 
c) Earthquake 
d) Desertification

Answer: (b)

6. Which one of the following does not cause Earthquake? 

a) Colliding plates  
b) Coral reefs 
c) Sliding plates 
d) Dividing plates

Answer: (c)

7. Which one of the following is a geological disaster? 

a) Tsunami 
b) Storm surge 
c) Flood 
d) Wild fire

Answer: (a)

8. Which one of the following statement is INCORRECT? 

a) When air gets heated, it expands. 
b) When air gets cooled, it contracts. 
c) The warm air is heavier than cold air . 
d) Air moves from high pressure region to low pressure region.

Answer: (c)

9. Which two natural hazards have caused the most damage both in terms of loss of life and monetary losses over the past 50 years on a global scale? 

a) Hurricanes and volcanoes 
b) hurricanes and floods 
c) hurricanes and tornadoes 
d)Hurricanes and earthquakes

Answer: (d)

10. Which virus is responsible for AIDS- 

a) HIC 
b) HIV 
c) HIL 
d) HKL

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email