MCQs on Disaster Management - 18

1. The word disaster comes from 

a) Greek word 
b) Latin word 
c) French word 
d) German

Answer: (a)

2. The word has been derived from Arabic word “Mausam” which means season. The word is 

a) Bearish 
b) Monsoon 
c) El Nino 
d)Typhoon

Answer: (b)

3. The word Hazards originated from- 

a) Latin word 
b) Greek word 
c) French word 
d) Indian word

Answer: (c)

4. The word Tsunami has been derived from

a) French word 
b) Latin word 
c) Japanese word 
d) Greek word

Answer: (c)

5. There has been little rain for months 

a) drought 
b) cyclone 
c) earthquake 
d) landslide

Answer: (a)

6. To prevent landslide, improving the cultivation in the sloppy region, the roots of which Provide effect.

a) Erosion 
b) coherent 
c) cohesion 
d) flood.

Answer: (c)

7. Tremors that have occurred in Earths crust are known as 

a) Earthquakes 
b) Volcanic eruptions 
c) Bed eruptions 
d) Volcano-Earth Quake

Answer: (a)

8. Tuberculosis generally affects 

a) Kidney 
b) Stomach 
c) Lungs 
d) Skin

Answer: (c)

9. Typhoid causing bacteria - 

a) Shigella 
b) Salmonella 
c) HIV 
d) HCV

Answer: (b)

10. What are the reason for causes of drought 

a) Floods 
b) tsunami 
c) landslide 
d) excessive use of ground and surface water

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email