MCQs on Disaster Management - 19

1. Which one of the following is NOT recommended during Lightening or thunderstorm? 

a) Take Shelter in a bus or car. 
b) In a forest, seek shelter in a low area under a thick growth of small trees. 
c) Take shelter under isolated tree. 
d) Get away from tractors and other metal farm equipment

Answer: (a)

2. Which techniques are used for prediction of early warning of eruption? 

a) Electric Distance Measures 
b) Tilt Meters 
c) GPS and Satellite Inferring Rader 
d) All of the above

Answer: (d)

3. Who is known as the father of modern seismology 

a) Charles Richter 
b) R.D. Oldham 
c) W.M. Davis 
d) None of the above.

Answer: (b)

4. Why don’t many coastal communities try to educate visitors and new residents about natural hazards in their areas? They view such information as __________. 

a) bad for business 
b) too difficult for most people to understand 
c) a national security issue 
d) information an insurance company might use to their advantagee.

Answer: (a)

5. Which of the following are non-biodegradable pollutants? 
1. Pesticides, 
2. Sewage, 
3. Plastics, 
4. Radioactive substances 

a) Only 1 and 2 
b) Only 2 and 3 
c) Only 1, 3 and 4 
d) Only 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

6. What is it called when a large number of people in a community get a disease at the same time?

a) Influx 
b) Black death 
c) Epidemic 
d) Parasite

Answer: (c)

7. Zika virus is related to: 

a) Dengue 
b) Yellow fever 
c) Japanese encephalitis 
d) All the Above.

Answer: (d)

8. “International Secretariat for Disaster Reduction” stands for- 

a) ISAR 
b) ISER 
c) ISDR 
d) ISFR

Answer: (c)

9. “International Decade for Natural Disaster Reduction”- stands for- 

a) IDNER 
b) IDNAR 
c) IDAKR 
d) IDFER

Answer: (b)

10. A clear concise document which outlines preventive and preparatory measures n the event of a disaster to minimize its effect is 

a) Disaster plan 
b) Disaster manual 
c) Disaster guide 
d) Disaster record

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email