MCQs on Photo Journalism - 10

1. Emulsion

A. Light sensitive gelatin 
B. Developing chemical
C. Digital ink 
D. None of the above

Answer: (A)

2. Fill-In-Light
A. Back ground light 
B. Additional light to soften
C. Natural light 
D. None of the above

Answer: (B)

3. Filter
A. Coloured piece of glass 
B. A mesh 
C. Muslin cloth 
D. None of the above

Answer: (A)

4. Flat lighting
A. High contrast 
B. Little contrast 
C. For shadow 
D. None of the above

Answer: (B)

5. Focal length
A. Distance between film and centre of lens 
B. distance between foreground and background
C. Distance between object and film. 
D. None of the above

Answer: (A)

6. Foreground
A. Area between lens and sensor 
B. area between camera and object
C. Area between photographer and camera 
D. None of the above

Answer: (B)

7. …………… has been defined as taking of photographs to provide a record of social and political situations with the aim of conveying information
A. Documentary photography 
B. Wild life photography
C.Travel photography 
D. Sports photography .

Answer: (A)

8. Long distance photography is facilitated by—
A. Visible light 
B. X-rays 
C. Infra Red rays 
D. Ultra violet rays

Answer: (C)

9. A ‘bleeding’ picture is one that is
A. without borders 
B. badly printed
C. streaked due to exhausted developer 
D. Note of these

Answer: (A)

10. Visible light occurs between
A. 3000 and 8000 Angstrom 
B. 3000 and 7000 Angstrom
C. 4000 and 7000 Angstrom 
D. None of these

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email