MCQs on Tourism & Tourism Management - 2

1. In an itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage

(A) Turn around point

(B) Railing

(C) Connecting point

(D) Embarkation point

Answer: (A)

2. A measurement of revenues required by a hotel over a fixed time period after operating expenses and taxes are deducted is known as

(A) Average room rate

(B) Cash flow

(C) Revenue

(D) Income

Answer: (B)

3. This consists of two lists of “types of journey and itinerary”. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.

List – I                                List – II

i. One way                         1. DEL -> LON – NYC -> TYO – DEL

ii. Round the World        2. DEL -> LON – NYC – CCU

iii. Open jaw                     3. SXR -> DEL -> MAA

iv. Circular trip                4. BOM – DXB -> PAR -> BOM

Codes:

      i ii iii iv

(A) 3 1 2 4

(B) 2 3 1 4

(C) 3 2 1 4

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

4. Which year is considered as a benchmark for declaring a property as heritage hotel?

(A) Before 1850

(B) 1850

(C) 1900

(D) 1950

Answer: (D)

5. On January 14, 2012 which Luxury cruise liner met with an accident near Isola de Gilio (Italy)?

(A) Italinho Concordia

(B) Costa Concordia

(C) Galilio Romanco

(D) Francici Giovani

Answer: (B)

6. Which national is not given “Visa-on arrival” in India?

(A) Singapore

(B) New Zealand

(C) Japan

(D) Thailand

Answer: (D)

7. Service scapes refers to

(A) Natural beauty

(B) Physical beauty

(C) Sense of place

(D) Quality gap

Answer: (B)

8. To distinguish between a tourist and an excursionist what should be the duration of tour?

(A) 12 hours

(B) 18 hours

(C) 24 hours

(D) 36 hours

Answer: (C)

9. In Tourism Multiplier, which of the following is not considered as ‘tourist spending’?

(A) Direct spending

(B) Indirect spending

(C) Induced spending

(D) Demonstrative spending

Answer: (D)

10. A system of calculating international fares based on the maximum permitted mileage between two points

(A) Mileage control

(B) Mileage method

(C) Maximum permitted mileage

(D) Fare construction

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email