Solved Question Paper for Assistant Director (Systems) in Directorate of Income Tax Systems & Senior Scientific Assistants (Computer) in DGAQA, Ministry of Defence conducted by UPSC

Solved Question Paper of Combined Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Assistant Director (Systems) in Directorate of Income Tax Systems & Senior Scientific Assistants (Computer) in Directorate General Of Aeronautical Quality Assurance (DGAQA), Ministry of Defence held on 16.07.2017.

1. Consider the following statements:
1. A mouse listener can keep other mouse listeners from receiving a mouse event by invoking the consume ( ) method on Mouse Event Object
2. To enable events for a component, one must first invoke enable Events ( ) with the appropriate flags

Which of the above statement(s) is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

2. When an exception is thrown but not caught in a particular scope, the method-call stack is ‘unwound’, and an attempt is made to catch the exception in the next outer try block. This process is called
(a) Rethrowing Exception
(b) Stack Unwinding
(c) Stack Unwounding
(d) Stack Tracing

Answer: (b)

3. Consider the following tables:
The result of the division LANGUAGES / CITY in relational algebra is:
(a) A table containing first three rows of LANGUAGES
(b) A table with a single column LANGUAGE and a single row “Hindi”
(c) A table with two columns CITY and LANGUAGE and a single row = “𝑎”, “Hindi”
(d) A table having the first, third and fifth rows of LANGUAGES

Answer: (b)

4. Consider the following statements:
In RDBMS, the second normal form(s) is/are:
1. A composite attributes is converted to individual attributes
2. Non key attributes are functional dependent on key attributes
3. The non key attributes functionally dependent on not a part of key attributes

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

5. In a relation (table) if a non key attribute is fully functionally dependent on composite key, then the relation (table) is in:
(a) DKNF (Domain Key Normal Form)
(b) BCNF (Boyce - Codd Normal Form)
(c) Fourth Normal Form
(d) Third Normal Form

Answer: (b)

6. Consider the following relational Schema for a library database:
Book (Title, Author, Catalog_no, Publisher, Year, Price)
Collection (Title, Author, Catalog_no)

With the following functional dependencies:
1. Title, Author → Catalog_no
2. Catalog_no →Title, Author, Publisher, Year
3. Publisher, Title, Year→ Price
Assume (Author, Title) is the key for both the schema which one of the following statements is correct?
(a) Both book and collection are in BCNF only
(b) Both book and collection are in 3NF only
(c) Book is in 2 NF and collection is in 3 NF
(d) Both book and collection are in 2 NF only

Answer: (c)

7. The simple object model that is frequently used for database applications and which is easier to understand and use than OLE DB is:
(a) ADO
(b) ASP
(c) XML
(d) ODBC

Answer: (a)

8. Which one of the following CPU scheduling algorithms suffers from starvation?
(a) Round Robin
(b) FCFS (First Come First Serve)
(c) SJF (Shortest Job First)
(d) Multilevel Queues

Answer: (c)

9. An operating system uses swapping. A running process encounters the need to wait for an event. The correct sequence of states for the process to re-enter its running stage is:
(a) Blocked → Blocked - Ready → Blocked - suspended → Ready → Running
(b) Blocked - suspended → Blocked - Ready → Blocked → Ready → Running
(c) Ready → Running → Blocked → Ready→ Running
(d) Blocked→ Blocked-suspended → Blocked-Ready → Ready → Running

Answer: (d)

10. What is the maximum possible disk space for a cluster size of 2 kbytes for a MS-DOS disk system?
(a) 128 Mbytes
(b) 512 Mbytes
(c) 512 bytes
(d) 128 bytes

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email