Solved Question Paper for Assistant Director (Systems) in Directorate of Income Tax Systems & Senior Scientific Assistants (Computer) in DGAQA, Ministry of Defence conducted by UPSC

81. In C programming, the qualifiers ‘signed’ and ‘unsigned’ apply to
1. Char
2. Float
3. Int
4. Double

(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Answer: (c)

82. When a compiler encounters a function parameter for a single-subscripted array of the form int a [ ], it converts the parameter to:
(a) Int a
(b) Int & a
(c) Int * a
(d) No conversion is required

Answer: (c)

83. The dominator node in DAG represents
(a) Any node of DAG which represents start of loop
(b) Last node of DAG
(c) Node with highest degree of DAG
(d) Isolated node of DAG

Answer: (a)

84. Which of the following is used for grouping of characters into tokens?
(a) Parser
(b) Code optimization
(c) Code generator
(d) Lexical analyzer

Answer: (d)

85. Consider the following contents of different registers:

Offset (displacement) = 5000 H
[AX]−1000 𝐻 , [BX]−2000𝐻 , [SI]−4000𝐻 , [DI]−3000𝐻
[BP]−5000 𝐻 , [SP]−6000𝐻 , [CS]−0000𝐻 , [DS]−2000𝐻
[SS]−3000 𝐻 , [IP]−7000𝐻 ,

What is the effective address of the data for the following instruction?

MOV  AX,  [BX ] [SI]

(a) 20000𝐻
(b) 25000𝐻
(c) 26000𝐻
(d) 30000𝐻

Answer: (c)

86. In a 𝐢 program, a programmer has written following line in a function.
x=100+"hello";       //x defined as integer data type

Which part of compiler will detect the error?
(a) Lexical Analyzer
(b) Syntax Analyzer
(c) Semantic Analyzer
(d) Intermediate code Generator

Answer: (c)

87. In a program, dead code occurs because of
(a) Aliasing
(b) Function in-lining and macros
(c) Loop invariant instructions and loop peeling
(d) Constant folding, constant propagation and copy propagation

Answer: (d)

88. In which method a Parse tree is created, a depending graph is drawn and then the  semantic rules of the Parse tree nodes are evaluated in topological sorted order?
(a) Parse tree method
(b) Bottom up translation
(c) Top-down translation
(d) Recursive evaluator model

Answer: (a)

89. The Capability Maturity Model (CMM) level 5 defines:
(a) Initial mature work processes in software development organization
(b) Managed work processes in software development organization
(c) Optimizing work processes in software development organization
(d) Repeatable work processes in software development organization

Answer: (c)

90. Consider the following statements:

The UML sequence diagram shows
1. Lifelines of processes along vertical lines
2. Sequence of operations within a process
3. Interactions among processes

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email