Solved Question Paper for Foreman (Chemical) in Ministry of Defence, Assistant Engineer (NQA) (Chemical Engineering) in Ministry of Defence, Senior Scientific Officer Grade-II (Chemical) in Ministry of Defence, Additional Assistant Director (Safety) (Chemical), Senior Scientific Assistant (Chemical) in Ministry of Defence, Junior Works Manager (Chemical) in Ministry of Defence conducted by UPSC

 31. Consider the following orders:

Which of the above orders are correct?
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2 and 3 only

Answer: (d)

32. Which one of the following is an amino acid?
(a) Succinic acid
(b) Maleic acid
(c) Glutamic acid
(d) Tartaric acid

Answer: (c)

33. On heating salicylic acid with acetic anhydride in presence of small quantity of concentrated H2SO4, results in the formation of a
(a) Dye
(b) Resin
(c) Drug
(d) Explosive

Answer: (c)

34. The rate of substitution in phenol is
(a) Same as benzene
(b) Less than benzene
(c) None of these
(d) Greater than benzene

Answer: (d)

35. In the production of soda ash by Solvay process, the by-product is

Answer: (a)

36. During the manufacture of sulphuric acid, the temperature of molten sulphur is not increased beyond 160° 𝐶, as
(a) It is very corrosive at elevated temperature
(b) Its viscosity is not reduced on further heating (hence pressure drop on pumping it, cannot be further reduced)
(c) It decomposes on further increasing the temperature
(d) None of these

Answer: (b)

37. The chemical formula of a bone phosphate of lime is

Answer: (b)

38. Cement mainly contains

Answer: (a)

39. Double contact double absorption process is used for manufacture of
(a) Sulfuric acid
(b) Nitric acid
(c) Phosphoric acid
(d) Hydrochloric acid

Answer: (a)

40. Electrostatic precipitation can be used for pollution control to remove

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email