Solved Question Paper for Foreman (Mechanical) in Ministry of Defence, Junior Scientific Officer (Mechanical) in Ministry of Defence, Assistant Executive Engineer (Mechanical), Additional Assistant Director (Safety) (Mechanical), Senior Scientific Assistant (Mechanical), Ministry of Defence & Junior Works Manager (Mechanical), Ministry of Defence conducted by UPSC

91. The chip thickness during slab milling process is directly proportional to

(a) Cutter’s rotational speed

(b) Angle of contact of the tooth

(c) Number of teeth of the cutter

(d) Feed rate of work piece

Answer: (b)

92. Consider the following statements with regard to lapping process:

1. Any type of flat material can be lapped to any shape

2. As the parts are not clamped during lapping no heat is generated so there is no warping

3. No burrs are produced

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

93. Consider the following statements in the context of a CNC lathe machine:

1. The X axis controls the cross motion of the cutting tool

2. The Z axis controls the travel of the carriage towards or away from the headstock

3. The Y axis controls the motion of the job

4. The X-Y-Z axes are used for rotational movement of the table

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 3

(b) 1 and 2

(c) 3 and 4

(d) 2 and 3

Answer: (b)

94. Consider the following statements with respect to Laws of Robotics:

1. A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm

2. A robot must obey orders to it by human beings, except where such orders would conflict with the above first law

3. A robot may or may not obey any order given to it by human beings

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

95. Which is the property of a tool that prevents plastic deformation at its cutting edge during machining process?

(a) High value of fracture toughness

(b) High value of hardness under heating

(c) Chemical stability

(d) Adhesion resistance

Answer: (b)

96. The strength of a single point cutting tool depends upon:

1. The clearance angle

2. The rake angle

3. The lip angle

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

97. Statement (I): A cold bend part has no spring back because deformation is plastic.

Statement (II): In cold bending, parts are normally over-bent slightly.

(a) Both Statement (I) and Statement (II) are individually true and Statement (II) is the correct explanation of Statement (I)

(b)Both Statement (I) and Statement (II) are individually true but Statement (II) is NOT the correct explanation of Statement (I)

(c) Statement (I) is true but Statement (II) is false

(d)Statement (I) is false but Statement (II) is true

Answer: (d)

98. Which of the following are the principal functions of a CNC machine?

1. Machine tool control

2. In process compensation

3. Improved programming and operating features

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

99. Which of the following are the advantages of electrical discharge machining?

1. Fragile and slender workpieces can be machined

2. Fine holes can be easily drilled

3. Extremely hard workpieces can be machined

4. Sharp corners can be produced

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

100. Which of the following aspects are relevant product characteristics in product development?

1. Functional aspects

2. Operational aspects

3. Durability and dependability aspects

4. Aesthetic aspects

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email