Solved Question Paper for Foreman (Chemical) in Ministry of Defence, Assistant Engineer (NQA) (Chemical Engineering) in Ministry of Defence, Senior Scientific Officer Grade-II (Chemical) in Ministry of Defence, Additional Assistant Director (Safety) (Chemical), Senior Scientific Assistant (Chemical) in Ministry of Defence, Junior Works Manager (Chemical) in Ministry of Defence conducted by UPSC

61. 
(a) −1.342 š‘’ .š‘¢
(b) −13.42 š‘’ .š‘¢
(c) 3.652 š‘’ .š‘¢
(d) 36.52 š‘’ .š‘¢

Answer: (d)

62. A heat engine has efficiency 1/6. When temperature of sink is reduced by 62°š¶, its efficiency is doubled. What is the temperature of the source?
(a) 37°š¶
(b) 99°š¶
(c) 62°š¶
(d) 124°š¶

Answer: (b)

63. The vapour pressures of pure benzene and solution of a solute in benzene at 25°š¶ are 639.7 mm of Hg and 631.9 mm of Hg. What is the molality of the solution?
(a) 0.468 š‘š
(b) 0.312 š‘š
(c) 0.156 š‘š
(d) 0.078 š‘š

Answer: (c)

64. 
(a) −32.7 kcal
(b) 32.7 kcal
(c) −3.27 kcal
(d) 3.27 kcal

Answer: (a)

65. For a spontaneous reaction, free energy Ī”šŗ, equilibrium constant š¾ and šø ° cell will respectively be:
(a) Negative, Greater than one and Positive
(b) Positive, Greater than one and Positive
(c) Negative, Lesser than one and Negative
(d) Positive, Lesser than one and Negative

Answer: (a)

66. Which one of the following is an extensive property?
(a) Free energy
(b) Chemical potential
(c) Refractive index
(d) Specific heat

Answer: (a)

67. Which of the following relations are correct?
(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 3 and 4

Answer: (a)

68. What is the relation between Kš‘ and Kš‘ for the reaction?
(a) Kš‘< Kš‘
(b) Kš‘> Kš‘
(c) Kš‘=Kš‘
(d) Kš‘=Kš‘=0

Answer: (a)

69. An auto-thermal reactor is
(a) Suitable for a second order reaction
(b) Suitable for a reversible reaction
(c) Completely self-supporting in its thermal energy requirements
(d) Isothermal in nature

Answer: (c)

70. With decrease in temperature, the equilibrium conversion of a reversible endothermic reaction:
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains unaffected
(d) Increases linearly with temperature

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email