Solved Question Paper for Lecturer in Electrical Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

41. Which of the following functions of Assembler are correct?

1. It translates the function code into its machine code equivalent
2. It assigns absolute addresses to any symbolic address
3. It checks the syntax of each instruction and generates error messages

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

42. The output voltage of an Instrumentation amplifier is given by:

Answer: (a)

43. In the saturation region of transistor the base-emitter and collector-base junctions are:
(a) Forward-biased and reverse biased respectively
(b) Both reverse-biased
(c) Both forward-biased
(d) Reverse- biased and Forward-biased respectively

Answer: (c)

44. The output equation of a differentiator circuit using an Op-amp is given by:

Answer: (d)

45. Input impedance of an operational amplifier is always:
(a) Low
(b) High
(c) Remains same
(d) Increase

Answer: (b)

46. At lower or upper cutoff frequency, the voltage gain is:

Answer: (c)

47. 

Answer: (c)

48. At low frequencies, the coupling capacitors produce a decrease in:
(a) Input resistance
(b) Voltage gain
(c) Generator resistance
(d) Generator voltage

Answer: (b)

49. The resonant frequency of ‘Clapp Oscillator ’ is given by:

Answer: (b)

50. A Wien-bridge oscillator uses:
(a) Positive feedback
(b) Negative feedback
(c) Both positive feedback and negative feedback
(d) An LC tank circuit

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email