Solved Question Paper for Lecturer in Chemical Engineering in Daman and Diu & Lecturer in Chemical Engineering in DTTE, GNCTD, conducted by UPSC

11. Which one of the following pumps can be used for higher pressure delivery and metering?

(a) Centrifugal pump
(b) Rotary pump
(c) Reciprocating pump
(d) Steam pump

Answer: (c)

12. Which one of the following unit operations can be used to make tablets from powders of medicinals?
(a) Crushing
(b) Grinding
(c) Solid blending
(d) Pelletizing

Answer: (d)

13. Which one of the following catalyst can be used in the manufacturing of Sulphuric Acid by ‘Contact Process ’?
(a) Vanadium Pentoxide
(b) Palladium
(c) Cobalt
(d) Titanium

Answer: (a)

14. Which one of the following temperature range can be maintained for fusion point of ash in the furnace for the manufacturing of producer gas?
(a) 800°𝐶 – 1000°𝐶
(b) 900°𝐶 – 1250°𝐶
(c) 1000°𝐶 – 1500°𝐶
(d) 1600°𝐶 – 1950°𝐶

Answer: (c)

15. Which one of the following gases can be produced by using Bituminous, anthracite coal or coke as raw material?
(a) Water gas
(b) Coke oven gas
(c) Natural gas
(d) Synthesis gas

Answer: (a)

16. Which one of the following elements can be used as protective atmosphere to prevent oxidation in metal working and food preservation?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon
(d) Hydrogen

Answer: (b)

17. Which one of the following constituent is necessary in fertilizers for the early stages of plant growth to promote development of stems and leaves?
(a) Phosphorus
(b) Potassium
(c) Nitrogen
(d) Potash

Answer: (c)

18. The raw materials required for the manufacture of DDT are:
(a) Ethanol and Chlorine
(b) Benzene and Chlorine
(c) Ethanol and Benzene
(d) Benzene and Methane

Answer: (c)

19. Which one of the following chemical industries is utilizing the process of Cyclization?
(a) Organic chemicals
(b) Synthetic rubber
(c) Dyes
(d) Petroleum

Answer: (d)

20. Which one of the following unit operation is versatile; can be used to mix, heat or cool; operates under pressure; and also useful for powders or sticky materials?
(a) Pneumatic conveying
(b) Bucket elevators
(c) Screw conveyor
(d) Belt conveyor

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email