Solved Question Paper for Lecturer in Electronics & Communications Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

 41. Consider the following function:


The final value of 𝑧 (𝑡 ) will be:

(a) 1/2

(b) 3/2

(c) 1/3

(d) 2/3

Answer: (a)

42. The current through a circuit element is 


The current in 𝑡 domain at 𝑡 →∞ and 𝑡 →0 will be respectively:

(a) Zero and One

(b) Zero and Infinity

(c) Infinity and Zero

(d) Infinity and One

Answer: (b)

43. Which one of the following networks is called a ladder network?


(a) Non-recurrent network

(b) Distributed network

(c) Recurrent network

(d) Passive network

Answer: (c)

44. In hybrid parameter representation, the voltage of the input port and the current of the output port are expressed in terms of the:


(a) Voltage of input port and current of output port

(b) Current of input port and voltage of output port

(c) Voltage of input port and current of input port

(d) Current of output port and voltage of output port

Answer: (b)

45. A series circuit has 𝑅=4 Ω and 𝐿 =0.01 𝐻 . Its impedance at 100 Hz will be nearly:


(a) 7.45 ∠ 37.5° Ω

(b) 7.45 ∠ 57.5° Ω

(c) 8.25 ∠ 37.5° Ω

(d) 8.25 ∠ 57.5° Ω

Answer: (b)

46. In a series RLC circuit 𝑅=3 Ω, X𝐿 =𝑗 6Ω, 
X=−𝑗 2Ω. If the current is 10 ∠−143° A, the voltage applied across the combination will be:

(a) 50 ∠−90° V

(b) 50 ∠90° V

(c) 25 ∠−90° V

(d) 25 ∠90° V

Answer: (a)

47. In a series 𝑅-𝐿 circuit, 𝑅=20 Ω, while 𝐿 = 60 𝑚H. The input current lags the supply voltage by 60° . The value of applied frequency will be nearly:


(a) 91.9 Hz

(b) 87.7 Hz

(c) 82.7 Hz

(d) 78.9 Hz

Answer: (a)

48. The charge carrier transit time is 70 ns for a silicon diode of 10 mA forward current. The diffusion capacitance will be:


(a) 1 nF

(b) 3 nF

(c) 5 nF


(d) 7 nF

Answer: (a)

49. A 6-bit DAC has a step size of 50 mV. The percentage resolution will be nearly:


(a) 2.8 %

(b) 2.4 %

(c) 1.6 %

(d) 1.2 %

Answer: (c)

50. A 500 mV level is to be converted into a 7 bit digital code, the analog levels represented by the MSB will be:


(a) 250 mV

(b) 300 mV

(c) 400 mV

(d) 500 mV

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email