Solved Question Paper for Lecturer in Electronics & Communications Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

 31. A linear second order with single degree of freedom system has a mass of  and stiffness of 1000 𝑁/π‘š. The natural frequency of the system will be:


(a) 398.6 rad /sec

(b) 373.2 rad /sec

(c) 353.6 rad /sec

(d) 318.2 rad /sec

Answer: (c)

32. In a measurement system a quantity whose magnitude has a definite repeating time cycle is called:


(a) Transient periodic

(b) Steady state periodic

(c) Dynamic state periodic

(d) Transient state periodic

Answer: (b)

33. The wide band noise in an electronic measurement system is sometimes called:


(a) Johonson noise

(b) Conducted noise

(c) White noise

(d) Radiated noise

Answer: (c)

34. A certain resistor has a voltage drop of 110.2 𝑉 and a current of 5.3 𝐴. If the uncertainties in the measurements are ± 0.2 𝑉 and ± 0.06 𝐴 respectively, then the uncertainty in power will be:


(a) ± 3.7 π‘Š

(b) ± 4.7 π‘Š

(c) ± 5.7 π‘Š

(d) ± 6.7 π‘Š

Answer: (d)

35. The FM techniques in telemetry is usually employed at:


(a) 100 MHz and above with much larger bandwidth than AM

(b) 100 MHz and above with much lesser bandwidth than AM

(c) Less than 100 MHz with much larger bandwidth than AM

(d) Less than 100 MHz with much lesser bandwidth than AM

Answer: (a)

36. Which one of the following provides constant bandwidth and proportional bandwidth channels in a radio telemetry system?


(a) FM /FM system

(b) PCM /FM system

(c) Spread Spectrum system

(d) AM /FM system

Answer: (a)

37. Which one of the following strain gauges has excellent Hysteresis characteristics?


(a) Bonded wire

(b) Unbonded metal

(c) Bonded metal foil

(d) Semi conductor

Answer: (d)

38. 

(a) 0.05 %

(b) 0.1 %

(c) 0.2 %

(d) 0.4 %

Answer: (b)

39. Isomorphism in circuit theory is the property between two graphs so that both have got same:


(a) Sub-graph

(b) Connected graph

(c) Path

(d) Incidence matrix

Answer: (d)

40. The real parts of all poles and zeros in a driving point function must be:


(a) Zero

(b) Negative

(c) Zero or negative

(d) Positive

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email