Solved Question Paper for Lecturer in Civil Engineering in DTE, UT Admin. of Daman & Diu & Lecturer in Civil Engineering & Constructions Technology in Institute of Technology, GNCTD conducted by UPSC

41. For a stone masonry arch bridge, the thickness 𝑡 of the arch ring by Trautwyne’s equation is:



Answer: (a)

42. Cycle time of a scrapper is 6 minutes ; and that of a pusher to fill one scrapper is 1.5 minutes. The number of pushers to serve 10 scrappers will be:


(a) 6

(b) 5

(c) 3

(d) 2

Answer: (c)

43. A method by which two or more parties agree to refer a dispute arising between them to a third ‘person’ of their choice for a binding decision is called:


(a) Frustration of contract

(b) Cartel

(c) Arbitration

(d) Compensation events

Answer: (c)

44. 

(a) Cost Variance

(b) Scheduled Variance

(c) Cost Performance Index

(d) Schedule Performance Index

Answer: (d)

45. The technique which:


1. Identifies the function of a product or service,

2. Establishes a value for that function and achieving that function at the lowest total cost without degradation,

is referred as:

(a) Quality Control

(b) Inventory Identification

(c) Variety Reduction

(d) Value Engineering

Answer: (d)

46. A temporary endeavour to create a unique product or service can be called:


(a) Project Control

(b) Project Management

(c) Project Review

(d) Project Coordination

Answer: (b)

47. Labour welfare measures are generally categorized as:


1. Economic Welfare Measures

2. Recreational Welfare Measures

3. Facilitative Welfare Measures

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

48. Which of the following are the unsafe workplace behaviors that can lead to accidents?


1. Taking shortcuts

2. Being over confident

3. Beginning a task with complete instructions

4. Poor Housekeeping

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: (c)

49. Which one of the following is not the cause of accidents?


(a) Unsafe act by victim

(b) Unsafe condition

(c) Uninsured employee

(d) Unsafe act by co-worker

Answer: (c)

50. Which one of the following statements indicates unstable equilibrium of fully submerged bodies?


(a) Centre of buoyancy should be below centre of gravity

(b) Centre of gravity should be below metacentre

(c) Centre of gravity should be above metacentre

(d) Centre of buoyancy should be above centre of gravity

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email